Lupa
Obsah Obsah
Portál

Studijně-formační kurz Sekce pro mládež ČBK

Datum publikace18. 10. 2002, 18.00
TiskTisk

Studijní týden Sekce pro mládež České biskupské konference (ČBK) probíhá ve dnech 14.-18.10.) na Svatém Hostýně.

Svatý Hostýn: Studijní týden je součástí dvouletého studijně-formačního kurzu, který Sekce pro mládež ČBK organizuje pro ty, kdo v církvi pracují s mladými lidmi na diecézní úrovni. Účastní se ho asi 10 kněží a 40 laiků, mezi nimi ti, kdo pracují v diecézních centrech mládeže a centrech života mládeže, několik řeholnic, laičtí pracovníci s mládeží, a také šest dobrovolníků, kteří od září zahájili roční dobrovolnou službu ve dvou farnostech - ve středních Čechách a na severní Moravě.

Dvouletý cyklus kurzu probíhá již podruhé. Tématické okruhy se cyklicky opakují, je proto možné průběžně se připojit. Kurz je zakončen zkouškami. Náplní kurzu jsou přednášky a semináře týkající se diecézní pastorace mládeže, ale také formace účastníků. Rovněž je dán prostor k výměně zkušeností a vzájemnému poznání se.

V tomto týdnu přednášeli: Jiří Zajíc; P. Ondrej Šmidriak, tajemník Sekce pro mládež Konference biskupů Slovenska; P. Jan Balík; P. Michal Kaplánek SDB a manželé Hana a Petr Imlaufovi.
Přednášející se zabývali sociologickými výzkumy mládeže, převládající kulturní mentalitou současné společnosti a jejím dopadem na mládež, kulturní výchovou a výrazovými prostředky dnešní mládeže, zamýšleli se nad společenstvími mládeže, obtížemi jejich vzniku, etapami růstu a typy společenství. Hovořilo se o diecézní pastoraci mládeže, o práci kaplanů a pastoračních asistentů pro mládež i o rodině a její úloze ve vztahu k pastoraci mládeže.

V úterý odpoledne přijel na Svatý Hostýn olomoucký arcibiskup Jan Graubner, aby s frekventanty diskutoval nejen o práci s mladými lidmi a o problémech, které se při ní mohou vyskytnout, ale o všem, co je zajímá, a společně s nimi slavil mši v poutní bazilice Panny Marie.
Ve středu účastníci kurzu přijali zprávu, že Svatý otec vyhlásil Rok růžence a pět nových tajemství, a okamžitě začali přemýšlet a diskutovat o tom, jak na výzvu odpovědět a lépe než dosud vtělit modlitbu růžence do pastorace mládeže.
Na studijně-formační kurz byl přivezen Kříž světových dnů mládeže, který byl do České republiky zapůjčen po ukončení XVII. světového dne mládeže v kanadském Torontu, aby symbolicky propojil toto setkání s 3. celostátním setkáním mládeže ve Žďáru nad Sázavou. Nyní putuje po diecézích naší vlasti.

Kurz má rovněž víkendovou formu, která je vhodná a časově přístupná pro pracující. Víkendové formy se účastní zkušenější, pokročilejší animátoři, ale také mladí lidé, kteří mají zájem o dobrovolnou službu, pro kterou je kurz potřebnou přípravou. Tito dobrovolníci by pak měli nastoupit svou službu ve farnostech od září příštího roku. Ti, kdo jsou ochotni věnovat rok svého života službě v církvi a práci s dětmi a mládeží, se stále ještě mohou přihlásit.
Bližší informace: www.signaly.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou