Lupa
Obsah Obsah
Portál

Společné prohlášení Ekumenických rad církví České republiky a Rakouska

Datum publikace21. 10. 2002, 13.00
TiskTisk

Historicky první setkání Ekumenických rad církví (ERC) České republiky a Rakouska se uskutečnilo ve dnech 14.-15.10. v Praze.

Praha: Setkání probíhalo v duchu dokumentu 'Charta Oecumenica', který je směrnicí pro rozvoj spolupráce mezi církvemi v Evropě.
Tento dokument mj. uvádí: 'Rozmanitost regionálních, národních, kulturních a náboženských tradic vnímáme jako bohatství Evropy. Tváří v tvář četným konfliktům je úkolem církví, aby společně sloužily také smíření mezi národy a kulturami... Usilujeme o mírové řešení na základě nenásilného řešení konfliktů.'

Během setkání byly připomenuty společné dějiny a oboustranné oplodňování a obohacování našich národů po celá staletí. Současně byla vzpomenuta historie vzájemných zranění, utrpení a viny.
Pro mnohé je dnes nejbolestivějším problémem mezi našimi národy na jedné straně osud českého obyvatelstva během nacistické okupace a na druhé straně následný odsun německy mluvícího obyvatelstva (z území tehdejšího Československa).

Uvědomujeme si, že tyto události způsobily hluboké rány a znamenají přetrvávající ztráty pro oba národy: spáchané příkoří přineslo jedněm ztrátu bohatství kultury, vzájemné inspirace a druhým ztrátu domova a majetku i ztráty životů na obou stranách.
Je nám hluboce líto, že tyto události jsou dodnes pramenem nenávisti, strachu a nesmiřitelnosti. Současně jsme hluboce přesvědčeni o tom, že pouze poznání a pojmenování vlastní viny může přerušit kruh vzájemného obviňování, a tím otevřít cestu ke smíření.

S vděčností jsme prožili toto setkání i s ohledem na připravovaný vstup České republiky do Evropské unie jako krok na této cestě a naše setkání jsme vnímali jako občané společné Evropy.
Říkáme 'ANO' k otevřeným dveřím mezi našimi národy a také 'ANO' ke společné budoucnosti. Jsme vděční za rozmanitá setkání, která probíhají mezi Čechy, Němci a Rakušany jako začátek praktického hodnocení dějin. Toto setkání nám dodává odvahu a zavazuje naše církve k dalším krokům.

Chceme:
* ve společnosti napomáhat (inspirovat) k usmíření v Evropě
* spolu psát společné dějiny
* podávat korektní informace, a tím vytvářet důvěryhodné prostředí (překonávat otrávené klima ve společnosti)
* odstraňovat strach a podporovat důvěru v naši společnou budoucnost

Prohlášení podepsali:
* biskup Vladislav Volný - za členské církve ERC v ČR
* Christine Gleixnerová - za členské církve ERC v Rakousku

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou