Lupa
Obsah Obsah
Portál

EU protestuje proti diskriminačnímu zákonu v Bělorusku

Datum publikace22. 10. 2002, 18.00
TiskTisk

Evropská unie vyjádřila nesouhlas se zněním nového zákona o svobodě svědomí a náboženských organizacích, který schválil běloruský parlament. Současně vyzvala prezidenta Lukašenka, aby tento zákon nepodepsal.

Brusel (EU)/COMECE: Ostrý protest proti novému zákonu o svobodě svědomí a náboženských organizacích, který 2.10.2002 schválil běloruský parlament, vyjádřila jménem Evropské unie (EU) předsednická země Dánsko.

Protestní dopis z 10.10., v němž je běloruský prezident Lukašenko vyzván, aby kontroverzní zákon nepodepisoval, je tak již druhým dokumentem EU proti chystanému zákonu. Již 26.8. t.r. byl totiž poslancům běloruského parlamentu zaslán dopis, v němž byli žádáni, aby nepodpořili zákon, který se může stát nástrojem náboženského útlaku v zemi.

EU označila kritizovaný zákon jednoznačně za diskriminační. Nová zákonná úprava totiž vytváří podmínky pro státní cenzuru veškeré náboženské literatury, která musí být před její distribucí povinně předložena státním úřadům ke kontrole.
Stát si současně vyhrazuje právo absolutní kontroly nad všemi náboženskými institucemi, které může být v krajním případě použito i k zakázání činnosti určité náboženské skupiny v zemi. Přijetí tohoto zákona by tak podle názoru EU ještě více prohloubilo již tak malou toleranci k náboženským menšinám v Bělorusku.

K tomuto prohlášení se kromě členských států EU připojily také přidružené země střední a východní Evropy, Kypr, Malta a Turecko.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou