Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Plenární zasedání slovenských biskupů skončilo

Datum publikace25. 10. 2002, 19.00
TiskTisk

43. plenární zasedání Konference biskupů Slovenska bylo včera zakončeno ve Spišské Kapitule.

Spišská Kapitula: V Kněžském semináři biskupa Jána Vojtaššáka se ve dnech 23.-24.10. konalo 43. plenární zasedání Konference biskupů Slovenska (KBS), kterého se z důvodu autohavárie nezúčastnili bratislavsko-trnavští biskupové: arcibiskup Ján Sokol a světící biskupové Dominik Tóth a Štefan Vrablec. Navíc se z důvodu nemoci omluvil košický arcibiskup Alojz Tkáč. Přítomní biskupové zaslali svým hospitalizovaným spolubratřím pozdravný telegram a ujistili je o svých modlitbách za jejich uzdravení.

Po úvodních slovech předsedy KBS, spišského biskupa Františka Tondry, hovořil apoštolský nuncius na Slovensku, Mons. Józef Henryk Nowacki, který ve svém proslovu apeloval na zodpovědnost biskupů za formaci věřících v přípravě na integraci Slovenska do Evropské unie. Připomněl, že Evropa vyrostla z křesťanských kořenů a na základě křesťanských hodnot má perspektivu i do budoucna. Dále nuncius informoval o tom, že Vatikán letos schválil statut neokatechumenátního hnutí na zkušební dobu pěti let. Neokatechumenátní cesta klade důraz na znovuobjevení významu svátostí, především křtu. Nuncius Nowacki rovněž vyjádřil radost z uzavření smlouvy se státem o pastorační službě v ozbrojených složkách a sborech a uvedl, že jmenování vojenského ordináře Vatikánem se dá očekávat již do letošních Vánoc.

Dalším hostem zasedání byl arcibiskup Stanislav Hočevar z Bělehradu, který referoval o situaci katolíků ve své zemi a žádal o duchovního správce Slováků, kteří žijí v oblasti Vojvodiny. Biskupové umožní zájemcům z Jugoslávie studium ve slovenských seminářích.

Důležitým bodem jednání bylo schválení základních dokumentů Generálního sekretariátu KBS, především jeho organizační směrnice.
Dále generální tajemník KBS, nitranský světící biskup Marián Chovanec, informoval o připravovaném slavnostním plenárním zasedání KBS, které se uskuteční u příležitosti 10. výročí jejího vzniku ve dnech 15.-17.9.2003.
Dalším bodem programu bylo přidělení kompetencí spišskému světícímu biskupovi Štefanu Sečkovi, který nyní bude zodpovídat za Radu pro pastoraci ve zdravotnictví, Slovenskou katolickou charitu a bude koordinátorem pro pastoraci migrantů.

Biskupové se dále zabývali žádostmi ze zahraničí o kněžskou výpomoc - žádostí Biskupské konference Argentiny a České biskupské konference. Konstatovali, že Slovensko momentálně poskytuje 100 kněží v misiích na celém světě a rozhodli, že jednotliví biskupové budou konzultovat specifické požadavky zmíněných biskupských konferencí a rozhodnou vždy za svou diecézi, koho eventuálně do zahraničí vyšlou.

Na programu jednání byl rovněž návrh kardinála Zenona Grocholevského, prefekta Kongregace pro katolickou výchovu, aby plánovaná další teologická fakulta na Slovensku patřila ke Katolické univerzitě (KU) v Ružomberku, nikoli do svazku Univerzity P.J. Šafárika v Košicích, jak bylo původně zamýšleno. Biskupové návrh podpořili s tím, že sídlo fakulty bude v Košicích. Zprávu o činnosti KU v Ružomberku přednesl její Velký kancléř, banskobystrický světící biskup Tomáš Gális. Letos zde studuje 493 studentů na pedagogické a 610 na filozofické fakultě. Počet studentů i kvalifikace vyučujících stále vzrůstá.
V oblasti školství informoval banskobystrický biskup Rudolf Baláž o jednáních, na jejichž základě bude Metodické centrum v Bratislavě připravovat inspektory hodin náboženství.

Řeckokatolický apoštolský exarcha Milan Chautur referoval o celosvětovém setkání mládeže v Torontu. Biskupové neschválili uspořádání Celoslovenského setkání mládeže, ale navrhli 'rozměnit na drobné' myšlenku světového setkání mládeže ('Kristus, Světlo světa') v jednotlivých diecézích.

Biskupové se podrobně zabývali také Středoevropskými katolickými dny, které vyvrcholí poutí do štýrského poutního místa Mariazell v květnu 2004, ale slavit se budou v rámci Roku středoevropských katolických dnů již na jaře 2003. K této příležitosti se připravuje společný pastýřský list biskupů osmi zúčastněných zemí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou