Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež přijal slovenského prezidenta Schustera

Datum publikace29. 10. 2002, 18.00
TiskTisk

Papež Jan Pavel II. očekává od nadcházejícího vstupu Slovenska do Evropské unie (EU) příspěvek k větší stabilitě na celém kontinentu.

Vatikán/KAP: Při audienci slovenského prezidenta Rudolfa Schustera, který navštívil Vatikán 28.10. - u příležitosti 10. výročí nezávislosti své země, hovořil papež o 'silné křesťanské identitě' slovenského lidu. Podle jeho slov je víra na Slovensku navzdory dlouhé době pronásledování 'pevná a bohatá také díky velmi schopným a velkorysým kněžím a biskupům, kteří stáli při věřících'.
Papež Jan Pavel II. rovněž uvítal plánovaný vstup Slovenska do EU. Svatý otec od něj očekává příspěvek k větší stabilitě a blahobytu na celém kontinentu.

Dále papež zdůraznil, že církev nevyžaduje žádná privilegia nebo výhody, ale chce plnit své poslání ve společnosti - při respektování stávajících zákonů. Jde jí přitom o upřímný dialog se státem a různými veřejnými úřady, aby tak mohla účinněji sloužit lidem. Působení církve se podle Jana Pavla II. projevuje jako užitečné právě v současné situaci, protože mladá demokracie stojí před problémy, které pocházejí z dědictví marxistické ideologie i z překotného procesu modernizace a jejich následků v nezaměstnanosti.

Slovensko uzavřelo se Svatým stolcem obsáhlou základní smlouvu o spolupráci již v prosinci 2000.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou