Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Výročí vysvěcení královéhradecké katedrály

Datum publikace29. 10. 2002, 18.00
TiskTisk

Slavnostní bohoslužbu u příležitosti výročí znovuvysvěcení katedrály bude zítra celebrovat královéhradecký biskup Dominik Duka.

Hradec Králové: Biskup Dominik Duka bude o slavnosti vysvěcení královéhradecké katedrály celebrovat mši v katedrále Svatého Ducha v úterý 30.10. od 18.30 hodin.

Chrám Svatého Ducha navázal na tradici nejstaršího farního kostela v Hradci Králové, který vznikl v rámci hradiště, které zde existovalo asi od poloviny 10. století. Obecně je založení kostela Svatého Ducha spojováno s královnou Eliškou Rejčkou, jejíž dvůr se ve městě usadil v roce 1308. Po založení královéhradecké diecéze v roce 1664 byl kostel povýšen na katedrálu s kapitulou o šesti kanovnících.

Chrám prošel mnoha architektonickými změnami, z nichž podstatná proběhla podle regotizačních plánů Františka Schmoranze v 2. polovině 19. století. Po celkové obnově katedrálu znovuvysvětil biskup E.J. Brynych 30.10.1898.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou