Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

13. výročí svatořečení Anežky Přemyslovny

Datum publikace12. 11. 2002, 16.00
TiskTisk

Před 13 lety, 12.11.1989, byla ve Vatikánu svatořečena Anežka Přemyslovna. Tato událost symbolicky předznamenala významné politické změny v naší zemi v listopadu 1989. Památka sv. Anežky České připadá na 13.11.

Praha: U příležitosti památky sv. Anežky České bude celebrovat mši v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk ve středu 13.11. od 18.00 hodin.

Národní galerie v Praze umožnila dnes (12.11.) - u příležitosti svatořečení Anežky České - volný vstup do svých stálých expozic, protože jedna z nich se nachází v gotickém klášteře, který sv. Anežka založila. V Anežském klášteře Na Františku v Praze 1 je umístěna expozice českého a středoevropského umění středověku, která byla po letošních povodních zpřístupněna koncem října. Zdarma jsou dnes přístupné i další stálé expozice Národní galerie: ve Veletržním paláci, v paláci Kinských, v klášteře sv. Jiří, ve Šternberském paláci a na zámku ve Zbraslavi.

Anežka se narodila kolem roku 1211 jako dcera krále Přemysla Otakara I. jeho druhé manželce Konstancii. Už jako malé děvčátko byla z politických důvodů dvakrát zasnoubena. Jednou s Boleslavem Slezským, jednou se synem štaufského císaře Bedřicha II. (Fridricha II.). Svazky byly rovněž z politických důvodů zrušeny. Anežka toho neželela, protože jejími vzory byli sv. František z Assisi a sv. Klára, s níž si dopisovala. Když měla být Anežka znovu provdána (1231) buď za císaře Bedřicha II. nebo anglického Jindřicha II., odmítla a zvolila si vlastní cestu.
S pomocí svého bratra Václava I. založila v Praze první klášter františkánů a klášter klarisek, do něhož sama vstoupila v roce 1234 a stala se jeho představenou. Rovněž založila špitální bratrstvo, z něhož se později stal Řád křižovníků s červenou hvězdou. V roce 1249 zprostředkovala usmíření krále Václava I. s jeho synem Přemyslem Otakarem II. Zemřela 2.3.1282 ve svém klášteře 'Na Františku'.
Za blahoslavenou byla prohlášena v roce 1874. Svatořečil ji 12.11.1989 ve Vatikánu papež Jan Pavel II. za účasti více než 8 tisíc poutníků z Čech, Moravy a Slezska.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou