Lupa
Obsah Obsah
Portál

Američtí biskupové přijali revidované normy

Datum publikace15. 11. 2002, 15.00
TiskTisk

Američtí biskupové schválili na svém plenárním zasedání pozměňovací návrhy norem pro řešení deliktů sexuálního zneužívání ze strany kněží. Kromě toho projednali také celou řadu aktuálních témat.

Washington (USA)/CNS: Členové Biskupské konference USA (USCCB) se na svém plenárním zasedání znovu zabývali otázkou norem pro řešení případů sexuálního zneužívání dětí a mladistvých kněžími. Původní návrh norem, který vypracovala USCCB, byl na žádost Vatikánu podroben analýze smíšené vatikánsko-americké revizní skupiny. Výsledkem práce revizní skupiny byla řada pozměňovacích návrhů, které byly koncem října t.r. předloženy k posouzení zpět americkým biskupům. Ti posoudili návrhy revizní komise na plenárním zasedání USCCB, které se uskutečnilo ve dnech 11.-14.11. ve Washingtonu.
Velkou většinou hlasů američtí biskupové akceptovali všechny navrhované změny, které v normách pro řešení sexuálních deliktů kněží navrhla revizní komise. Současně se biskupové rozhodli provést nezbytné úpravy v textu dokumentu 'Charta k ochraně dětí a mladistvých' tak, aby byl i tento dokument plně kompatibilní se zněním revidovaných norem.

Na programu jednání plenárního zasedání USCCB se objevily i další významné body. Jedním z nejzajímavějších bylo např. projednání návrhu na konání plenárního sněmu katolické církve USA.
Biskupové jednali i o aktuálních tématech, jako např. vyjádření solidarity s uneseným kolumbijským arcibiskupem Jorgem Enrique Jiménezem Carvajalem, postoj USCCB k možnému válečnému konfliktu v Iráku a možnosti revize rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, které legalizovalo provádění potratů.
V průběhu jednání byl schválen rozpočet USCCB na rok 2003, který činí 53 milionů USD. Biskupové projednali korektury mešního lekcionáře v angličtině a organizační opatření týkající se služby španělsky mluvícímu obyvatelstvu. Rovněž se zabývali problematikou stále rostoucího počtu násilných trestných činů vůči ženám v USA.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou