Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Reprezentace ČBK na pohřbu kardinála Groera

Datum publikace4. 4. 2003, 12.00
TiskTisk

Arcibiskup Graubner a biskup Cikrle se zúčastní dnešního pohřbu kardinála Groera.

Vídeň (A): Předseda České biskupské konference (ČBK) olomoucký arcibiskup Jan Graubner a brněnský biskup Vojtěch Cikrle se zúčastní dnešního pohřbu kardinála Hanse Hermanna Groera ve Vídni. Zádušní mše za zesnulého emeritního vídeňského arcibiskupa se koná dnes večer v 19.00 hodin ve Svatoštěpánském dómu v rakouské metropoli.

Kardinál Groer zemřel ve věku 83 let v pondělí 24.3. V letech 1986-1995 zastával Groer funkci vídeňského arcibiskupa, roku 1988 byl jmenován kardinálem. V době svého úřadu se snažil pomáhat katolické církvi v sousedních komunisty ovládaných zemích. Oficiální partnerství bylo navázáno mezi diecézemi Vídeň a Brno.

V roce 1995 byl Groer obviněn ze sexuálního zneužívání mladistvých chlapců. Aféra, která poté vypukla, vyvolala nejvážnější krizi uvnitř Římskokatolické církve v Rakousku v poválečném období. V témže roce kardinál rezignoval na úřad vídeňského arcibiskupa a odešel do ústraní kláštera v Dolním Rakousku.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou