Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Církve přivítaly návrh ústavy EU

Datum publikace27. 5. 2003, 19.00
TiskTisk

Zástupci KEK a COMECE zaslali dopis adresovaný členům Evropského konventu, v kterém vyslovili svou spokojenost nad první částí návrhu evropské ústavy, která byla zveřejněna 26.5.

Brusel (B)/COMECE: Předseda komise 'Církev a stát' Konference evropských (nekatolických) církví (KEK) Rüdiger Noll a generální sekretář Komise biskupských konferencí zemí Evropské unie (COMECE) Mons. Noël Treanor poděkovali ve svém dopise členům Evropského konventu za impozantní dílo, které představuje Konventem vytvořený návrh nové ústavy Evropské unie (EU).

V dopise se mimo jiné uvádí: 'V mnoha připomínkách zaslaných Konventu prosazovaly církve a organizace s církvemi spojené koncept Unie jakožto hodnotového společenství, které je založeno na respektu k lidské důstojnosti a lidským právům, svobodě, demokracii, spravedlnosti, solidaritě, udržitelnému rozvoji a úsilí o společné dobro. Vítáme proto zapracování těchto hodnot a úkolů do návrhu ústavy, stejně jako začlenění Charty základních práv EU. Zvláště jsme přivítali návrhy, které posilují závazky Unie k posílení sociální tržní ekonomiky a k intenzifikaci vztahů s okolním světem, kde se má EU zasazovat o mír, bezpečnost, svobodu a spravedlivé podnikání, ochranu lidských práv a respekt k principům Charty OSN.'

Církevní představitelé také přivítali článek 51 navrhované ústavy, v němž je garantován respekt EU ke stávajícím statutům církví a náboženských společenství v jednotlivých členských státech, které jsou založeny na rozdílných ústavních tradicích. Záruka otevřeného, transparentního a pravidelného dialogu mezi institucemi Unie a církvemi přiznává církvím a náboženským společenstvím specifický přínos pro celou společnost.

V závěru dopisu popřáli Rüdiger Noll a Mons. Noël Treanor všem členům Konventu dostatek inspirace a odvahy pro následující týdny, během nichž budou usilovat o konečný konsensus.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou