Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Církev má nové blahoslavené

Datum publikace14. 11. 2005, 17.00
TiskTisk

Církev má tři nové blahoslavené Charlese de Foucaulda, Marii Piu Pastenu a Marii Crocifissu Curcio.

Vatikán/ZENIT: Francouzský rodák Charles de Foucauld(1858-1916) byl blahoslaven spolu s dvěma italskými řeholnicemi: Marií Piou Pastenou (1881-1951), zakladatelkou Sester Svaté tváře a Marií Crocifissou Curcio (1877-1957), zakladatelkou Kongregace Karmelitánských misionářek svaté Terezie od Dítěte Ježíše. Tito tři byli blahořečeni ve Svatopetrské bazilice jménem papeže za předsednictví kardinála José Saraiva Martinse, předsedy Kongregace pro blahořečení a svatořečení. Kardinál přečetl apoštolský dopis, ve kterém papež zapsal tři služebníky Boží do katalogu blahoslavených. Po mši přišel do baziliky sám Benedikt XVI., aby uctil jejich ostatky.

Benedikt XVI. francouzsky poděkoval Bohu za svědectví P. Foucaulda: 'Skrze svůj kontemplativní a skrytý život v Nazaretu nalezl pravou lidskost Ježíše, která nás nabádá rozjímat o tajemství vtělení. Objevil, že Ježíš, který se přišel sjednotit s námi v našem lidství, nás zve do všeobecného bratrství, jež (Foucauld) později prožíval na Sahaře, s láskou k tomu, co nám dal Kristus jako příklad. Jako kněz dal eucharistii a evangelium do středu své existence,' uvedl papež.
Papež rovněž zdůraznil charisma, jež měla Maria Pia Pasterna, které podle něho bylo 'získáno tváří Krista'. Přijala Kristovy city 'pro lidstvo deformované hříchem' a založila kongregaci žen k 'šíření, napravování a obnovování obrazu sladkého Ježíše v duších', řekl Benedikt XVI.
Nakonec papež připomněl, že existence Marie Crocifissi Curcio 'byla neustálou modlitbou, včetně toho, když šla sloužit jiným, zejména ženám, které byly chudé a potřebné'.

Mše při blahořečení byla koncelebrována 65 kardinály a biskupy, mezi nimi byl kardinál Polycarp Pengo, arcibiskup z Dar es Salaamu (Tanzanie), arcibiskup André Vingt-Trois z Paříže (Francie), arcibiskup Vincent Landel z Rabatu (Maroko) a biskup Maroun Lahham z Tunisu (Tunisko).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou