Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papežský almužník pomáhá novorozencům i vězňům

Datum publikace31. 7. 2007, 18.00
TiskTisk

Novým almužníkem Jeho svatosti jmenoval papež Benedikt XVI. španělského arcibiskupa Félixe del Blanca Prieta, dosavadního apoštolského nuncia na Maltě a v Libyi. Arcibiskup Oscar Rizzato, který úřad almužníka zastával od r. 1990, odstoupil z důvodu dosažení věkového limitu.ENGLISH

Vatikán: Papež Benedikt XVI. jmenoval v sobotu 28.7.2007 nového almužníka Jeho svatosti, neboť 78 letý arcibiskup Oscar Rizzato po 17 letech strávených v této funkci odstoupil. Novým almužníkem se stal arcibiskup Félix del Blanco Prieto (70), dosud apoštolský nuncius na Maltě a v Libyi.

Úřad almužníka Jeho svatosti existuje již od 13. stol. a jeho úkolem je vyřizovat individuální žádosti, ve kterých lidé prosí papeže o příspěvek např. na léčebné výlohy, pomoc s bydlením apod. Kromě toho pomáhá s podáváním grantů různým římských institucím, např. pediatrické klinice, organizaci zajišťující potřeby pro novorozence, ubytovnu pro zahraniční studenty, útulek pro propuštěné vězně a ubytování pro imigranty.

Prostředky pro dobročinnost získává úřad almužníka jednak z peněžních darů zaslaných papeži, jednak z vydávání pergamenů – upomínek na audienci u papeže.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou