Lupa
Obsah Obsah
Portál

Pravoslavní uctili památku novomučedníka Gorazda

Datum publikace5. 9. 2007, 13.20
TiskTisk

Pravoslavná církev si včera (4.9.2007) připomněla výročí smrti mučedníka Gorazda Matěje Pavlíka. Byl popraven nacisty 4.9.1942, protože se v pravoslavném chrámě sv. Cyrila a Metoděje ukrývali atentátníci na Heydricha.

Praha: V 9.30 hodin byla  sloužena  zádušní sv. liturgie v pravoslavném katedrálním chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Praze 2. Archijerejskou liturgii sloužil arcibiskup Kryštof, metropolita českých zemí a Slovenska. Pro účastníky byl pak připraven  dokumentární film o sv.mučedníku Gorazdovi.

Vladyka Gorazd (narozen 1879) byl původně katolický kněz a ve dvacátých letech minulého století se postavil do čela  pravoslavné linie československé církve, s níž se následně rozešel a přiklonil se cele k pravoslaví.  Mnoho jeho současníků hovoří o jeho nesmírné pokoře, obětavosti, pracovitosti; jeho život se vyznačoval hlubokou nepředstíranou zbožností. Namáhavá, ale plodná práce spojená také se stavbou mnoha pravoslavných chrámů je narušena německou okupací a násilně ukončena událostmi kolem atentátu na Heydricha. Parašutisté, kteří atentát vykonali, našli nakonec útočiště v kryptě pravoslavného chrámu v Praze - tedy pod katedrálním chrámem biskupa Gorazda. Úkryt byl prozrazen a při dobývání krypty parašutisté zahynuli. Biskup Gorazd se pokoušel zachránit církev a vzal celou vinu na skrývání atentátníků před okupačními úřady na sebe (přestože o úkrytu parašutistů v kryptě zpočátku vůbec nevěděl) a nabízel svůj život za životy ostatních a za zachování církve. Nacisté ho zatkli a spolu s jeho dvěma pražskými kněžími a předsedou katedrálního sboru starších po několikaměsíčním mučení dne 4. 9.1942 popravili. Pravoslavná církev biskupa Gorazda kanonizovala v roce 1987.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou