Lupa
Obsah Obsah
Portál

Nová podoba webu signály.cz

Datum publikace2. 10. 2007, 19.20
TiskTisk

Již více než měsíc se mohou uživatelé internetu setkávat s novou podobou webu signály.cz, určeného zejména mladým věřícím lidem. Tyto internetové stránky nabízejí čtenářům nejen množství informací o životě farností a společenství po celé České republice, ale též další z prostředků komunikace mezi mládeží.

Praha: Novou podobu webu signály.cz představili jeho tvůrci, v čele s koordinátorem projektu Janem Šedo, známým pod přezdívkou HejTi, na Celostátním setkání mládeže v Táboře-Klokotech. Zde se výsledek jejich mnohaměsíční práce setkal s velkým ohlasem a zájmem ze strany účastníků setkání. O oblíbenosti těchto stránek svědčí i fakt, že od své srpnové premiéry se nové signály.cz staly na internetu nejčtenějšími stránkami s náboženskou tematikou. Denně shlédnou návštěvníci webu signály.cz v průměru 60.000 stránek (pro srovnání – na již zavedeném serveru katolik.cz se denně zobrazí zhruba 10.000 stránek). Podle informační služby Navrcholu.cz, která měří návštěvnost přibližně 20.000 českých webů, se stránky signaly.cz pohybují zhruba na 40. místě.

Vysoká popularita webu signály.cz je založena nejen na moderním designu a grafice, ale též na množství užitečných funkcí, které web svým uživatelům nabízí. Celý systém je vytvořen jako tzv. 'web 2.0', kdy obsah webu nevytváří žádná redakce, ale tvoří si ho sami uživatelé svými příspěvky. Pokud se uživatel zaregistruje pod svou internetovou přezdívkou (tzv. nick), získá svůj profil – osobní stránku, na které se může představit ostatním. Registrovaný uživatel také může zadávat upoutávky na akce, přidávat fotky, vytvářet diskuse, psát vzkazy jiným uživatelům. Zajímavou nabídkou pro registrované uživatele je možnost vytvoření vlastního blogu, tedy vlastních jednoduchých internetových stránek, na kterých se může autor představit a vyjádřit své názory i záliby různými články, zamyšleními nebo třeba svým internetovým deníkem.

Podobně jako jednotlivci si své vlastní internetové stránky, zabezpečené heslem, mohou založit různá společenství. I zde uživatelé mají možnost ukládat fotky, články, vést diskuse. Dobrým příkladem jsou společenství vysokoškoláků. Díky internetu studenti objeví své věřící spolužáky a účastní se života vysokoškolského společenství. Pro vysokoškoláky byla též založena zvláštní stránka vysokoskolaci.signaly.cz.

Logem webu signály.cz je zelená bublina, symbolizující zdravou komunikaci. K vylepšení často neosobního a vulgárního prostředí internetu přispívá zavedení autorizace registrovaných uživatelů. U autorizovaných uživatelů tvůrci stránek zaručují, že jméno, příjmení, věk a fotografie uživatele představují reálnou osobu. V současné době je téměř z 3.000 uživatelů 1.000 autorizovaných.

Práce na webu signály.cz ještě není u konce, celý systém se stále vytváří. Stránkám stále hrozí nebezpečí napadení různými organizovanými skupinami, které chtějí web poškodit a zneužít k propagaci svých názorů. Autoři webu však stále pracují na zabezpečení a na mnoha vylepšeních, často navržených uživateli, a snaží se vyeliminovat všechny vlivy, které by mohly výsledek jejich práce narušit.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou