Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež vyzval k pomoci Bangladéši, připomenul i nového blahoslaveného

Datum publikace19. 11. 2007, 14.45
TiskTisk

Při slavnostní bohoslužbě v italské Novaře byl včera (18.11.2007) odpoledne blahořečen italský kněz a filozof 1. poloviny 19. stol. Antonio Rosmini. O něm i o katastrofických následcích cyklonu v Bangladéši hovořil ve své nedělní polední promluvě po modlitbě Anděl Páně papež Benedikt XVI.ENGLISH

Vatikán: 'Dnes odpoledne bude v Novaře beatifikován služebník Boží Antonio Rosmini, velká postava kněze a osvíceného muže kultury, poháněného horlivou láskou k Bohu a k církvi,' připomenul papež Benedikt XVI. po modlitbě Anděl Páně v neděli v poledne. Zmínil též jeho nasazení v oblasti 'intelektuální charity', jak Rosmini nazýval smíření rozumu s vírou.

Bl. Antonio Rosmini-Serbati (1797-1855) pocházel ze šlechtické rodiny v italském Roveretu, ale již jako mladý se rozhodl stát knězem. Po studiích v Pavii a Padově přijal r. 1821 kněžské svěcení. V r. 1828 založil řeholní společnost Institut lásky ('Institutum caritatis') známý též jako 'rosminiáni' a v r. 1832 jej rozšířil o ženskou větev. Posláním institutu je věnovat se kázání, vzdělávání a charitní práci a jeho společenství se dnes kromě Itálie nacházejí i v Anglii, Irsku, Francii a v USA.

Některá Rosminiho díla, především kniha 'Pět ran svaté církve' (Le cinque piaghe della santa Chiesa, 1848), vzbudila nesouhlas a byla dána na index zakázaných knih. Rosmini se podřídil a v r. 1849 odešel na odpočinek do Stresy v podhůří Alp, kde v r. 1855 zemřel. Ještě před jeho smrtí však byly knihy z indexu odstraněny.

Slavnostní mše svatá, při které byl Antonio Rosmini blahořečen, začínala v Novaře včera v 15.00 hodin a předsedal jí kardinál José Saraiva Martins, prefekt Kongregace pro blahořečení a svatořečení.

'Kéž (Rosminiho) příklad pomůže církvi, zejména italským církevním společenstvím, růst ve vědomí, že kráčejí-li světlo lidského rozumu a světlo milosti spolu, stávají se zdrojem požehnání pro lidskou osobu i pro společnost,' uzavřel papež Benedikt XVI. svou promluvu po modlitbě Anděl Páně.

O novém blahoslaveném i o průběhu beatifikace se můžete dozvědět více na cizojazyčných stránkách www.beatificazionerosmini.itwww.rosmini.it

 

Během své polední promluvy papež připomenul i současné tragické události v Bangladéši, kde tropický cyklón Sidr minulý týden zničil přes 700.000 domů a doposud zabil kolem 2.200 lidí. 'Vyjadřuji svou hlubokou soustrast rodinám i celému národu, jež mi je drahý, a vyzývám k mezinárodní solidaritě, která již pomáhá zajistit okamžité potřeby. Vybízím k jakémukoliv úsilí, které může pomoci těmto tak těžce zkoušeným bratřím,' řekl Svatý otec.

Se svou pomocí Bangladéši už přispěly některé země a organizace: částku 6 milionů dolarů včera schválila OSN, EU již poskytla 2,5 milionů dolarů a USA v sobotu poslaly 2,1 milionu dolarů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou