Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Muzeum papírových betlémů

Datum publikace15. 12. 2009, 18.30
TiskTisk

V Zábrdí u Husince se nachází největší současná vystavovaná sbírka papírových betlémů v České republice. Vystaveno je více než 800 betlémů českých a zahraničních autorů, mezi nimi např. i z Pákistánu, Řecka, Německa nebo Itálie. Nové betlémy jsou průběžně instalovány.

Prachatice: Naleznete zde betlémy letní i zimní, městské i venkovské, s kulisami Orientu i typicky české, s pouští i divokou přírodou. Největší betlém měří 3,70 metru, nejmenší je v krabičce od sirek. Nejstarší originální tisk je z roku 1898, ale k vidění jsou i reprinty daleko starších vydání.

Můžete slyšet výklad o historii a vývoji betlemářství v Čechách a na Moravě, o současném betlemářství i zajímavosti o autorech. Jsou publikovány články v novinách, regionálních časopisech; informace se vysílají i v rozhlasových pořadech.

Máte doma starý betlém? K dispozici jsou duplikáty pro výměnu. Pokud doma vlastníte už nepoužívaný papírový betlém, třeba i poškozený či neúplný, můžete ho poslat právě do Zábrdí u Husince.

 

Více informací: www.papirove-betlemy.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou