Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Poděkování kardinálu Vlkovi za práci v papežské radě pro média

Datum publikace27. 1. 2010, 10.30
TiskTisk

Začátkem ledna zaslal státní sekretář kardinál Tarcisio Bertone kardinálu Miloslavu Vlkovi dopis, ve kterém mu jménem papeže Benedikta XVI. děkuje za službu univerzální církvi v Papežské radě pro sdělovací prostředky.

Praha: Kardinál Miloslav Vlk, který se naposledy zúčastnil plenárního zasedání papežské rady pro média ve dnech 26.-29.10.2009, byl členem této rady od roku 1994 do konce loňského roku. Členové jsou jmenováni předsedou rady podle Apoštolské konstituce Pastor Bonus (I. část, č. 5, odst. 1) vždy na pět let. Završení práce v této radě tedy nesouvisí s blížícím se koncem funkčního období kardinála Vlka na stolci pražského arcibiskupa, neboť podle téhož dokumentu jsou členové povinni podávat rezignace až tehdy, dosáhnou-li osmdesáti let věku. K 'poděkování z celého srdce' od kardinála Bertoneho připojil své uznání také současný předseda Papežské rady pro sdělovací prostředky arcibiskup Claudio Celli.

Papežská rada pro sdělovací prostředky je 'vatikánským ministerstvem' pro média a mediální práci. Z původní Papežské komise pro vzdělávací a náboženské filmy, která ve svých začátcích v roce 1948 měla pouhých pět členů, se postupem času stala významnou vatikánskou institucí. Několikrát ve své historii změnila název s tím, jak se rozrůstaly její úkoly, až se z ní v roce 1989 stala Papežská rada pro sdělovací prostředky. Od prvopočátku se komise podílela na přípravě zásadních dokumentů týkajících se médií. Dnes má rada 16 členů, většinou biskupů a kardinálů z celého světa, a 40 konzultorů, většinou profesorů z nejrůznějších světových univerzit a ředitelů různých mediálních institucí. Jednou za rok pořádá mediální rada, v jejímž čele stojí arcibiskup Claudio Maria Celli, plenární zasedání.

Nejen rozmach médií a posilování jejich významu ve společnosti, ale také úspěšná práce komise vedla k tomu, že II. vatikánský koncil věnoval problematice médií jeden z dekretů, Inter mirifica. Na jeho základě vypracovala komise postupně další čtyři významné dokumenty (pastorální instrukce Communio et progressio, 1971, pastorální instrukce Aetatis novae, 1992, dokument Etika ve sdělovacích prostředcích, 2000, dokumenty Církev a internet a Etika na internetu, 2002). V roce 1975 byla komise zodpovědná za historicky první přímý přenos satelitní televizí. Slavnost otevření Svaté brány vidělo nejen několik tisíc poutníků, ale také miliony lidí na celém světě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou