Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Prokop Brož převzal jmenovací dekret na funkci děkana

Datum publikace29. 1. 2010, 16.30
TiskTisk

Ve čtvrtek 28.1.2010 převzalo devět kandidátů na funkci děkana jmenovací dekrety z rukou rektora Univerzity Karlovy prof. Václava Hampla. Mezi nově jmenovanými byl také P. Prokop Brož, Th.D., který se k 17.2.2010 stane děkanem Katolické teologické fakulty.

Slavnostní mše svatá k uvedení Prokopa Brože do funkce děkana, kterou bude v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha celebrovat kardinál Miloslav Vlk, je plánována na 8.3.2010 od 18.00 hodin. Kromě jiných se jí zúčastní také dosavadní děkan, jímž byl od roku 2003 prof. Ludvík Armbruster.

Kandidáta na funkci děkana fakulty navrhují akademickému senátu jednotlivých fakult jeho členové nebo nejméně padesát členů akademické obce. Prokop Brož byl Akademickým senátem Katolické teologické fakulty zvolen kandidátem na funkci děkana při mimořádném volebním zasedání 15. června 2009. Bylo třeba, aby zvolený kandidát před jmenováním získal schválení od Kongregace pro katolickou výchovu ve Vatikánu. Žádost o toto 'nihil obstat' podával kongregaci velký kancléř fakulty, kterým je kardinál Miloslav Vlk. Kongregace Prokopu Brožovi toto 'nihil obsat' udělila.

P. Prokop Brož, Th.D., který působí na Katedře fundamentální a dogmatické teologie, se narodil v roce 1972 v Náchodě. Po maturitě studoval filosofii a teologii na Papežské Lateránské Universitě v Římě. Kněžské svěcení přijal v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové v roce 1997 a poté působil v duchovní správě. Mezi lety 2001 – 2003 se na  Papežské Universitě Gregoriana v Římě zabýval pojetím církve u Hanse Urse von Balthasara a získal  licenciát. Od roku 2003 působil jako odborný asistent na katedře systematické teologie KTF UK a v následujících letech byl také fakultním kaplanem. Doktorské studium ukončil disertační prací na téma 'Kristus, Duch a jednota církve v dějinách. Ekleziologie J. A. Möhlera.'

Prokop Brož je od roku 2007 sídelním kanovníkem Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Je autorem mnoha článků a učebních textů z oboru ekleziologie, christologie či patristiky. Překládá z italštiny a němčiny (např. Encyklika Spe salvi papeže Benedikta XVI.). Je členem redakce Perspektiv a členem Asociace italských teologů.

 

Foto: http://iforum.cuni.cz/IFORUM-8555.html

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou