Lupa
Obsah Obsah
Portál

Víra zesílí předáváním!

Datum publikace17. 4. 2010, 23.30
TiskTisk

Papež Benedikt XVI. ukončil první den své 14. zahraniční cesty, která vedla na Maltu, modlitbou v jeskyni sv. Pavla v Rabatu a setkáním s věřícími na prostranství před kostelem sv. Pavla. 

Valletta, Rabat (MT): Po uvítání prezidentem republiky, veřejnými činiteli a obyvateli Malty na mezinárodním letišti odjel Svatý otec s doprovodem do prezidentského paláce ve Vallettě. Tam jej přijal prezident Georg Abela s manželkou. Po výměně darů se papež i prezident odebrali k osobnímu rozhovoru. Ve stejné době se setkal kardinál Tarcisio Bertone, státní sekretář Svatého stolce, s předsedou vlády Lawrencem Gonzim. Před odjezdem z prezidentského paláce papež pozdravil členy organizačního týmu, který se ze strany státu podílel na přípravě této apoštolské cesty.

V papamobilu pak Svatý otec odjel ke kostelu sv. Pavla v Rabatu. Místní farář ho doprovodil dovnitř svatyně, kde na něj čekalo asi  250 misionářů. Po krátké modlitbě před Nejsvětější svátostí vstoupil do jeskyně sv. Pavla, kde podle tradice apoštol po svém ztroskotání strávil tři měsíce a kázal. Papež přednesl modlitbu, podepsal se do zlaté knihy a daroval svatyni stříbrné obětní světlo. Poté vyšel na prostranství před kostelem, aby pozdravil věřící, kteří ho očekávali. Poté, co ho přivítal arcibiskup Malty mons. Paul Cremona OP,  obrátil se ke shromáždění krátkou promluvou. Nejprve připomněl, že svatý Pavel jako první přinesl na tyto ostrovy víru, takže i on přichází 've stopách nespočetných poutníků, kteří po staletí putovali na toto posvátné místo, aby se modlili a svěřovali sami sebe, své rodiny i blaho tohoto národa přímluvě apoštola národů'. Papež ocenil působení maltských misionářů v mnoha zemích světa a na příběhu ztroskotání svatého Pavla poukázal na to, že 'námořníci mohou naplánovat trasu, ale Bůh ve své moudrosti a prozřetelnosti určuje směr vlastního plánu'.

Papež zdůraznil, že slova evangelia jsou platná i dnes a řekl: 'Zejména vybízím rodiče, učitele a katechety, aby se s druhými, zejména s mladými, kteří jsou budoucností Malty, dělili o svá vlastní živá setkání se vzkříšeným Ježíšem. 'Víra zesílí předáváním!' (srov. Redemptoris missio, 2). Vězte, že okamžiky vaší víry zaručí setkání s Bohem, který se ve své Všemohoucnosti dotýká srdce člověka. Když mladým lidem nabídnete řádnou katechezi a povedete je ke stále aktivnější účasti na svátostném životě církve, přivedete je ke kráse a bohatství katolické víry.'

Podle Benedikta XVI. svět potřebuje věrohodné svědectví právě v dnešní době, kdy je tak ohrožena 'posvátnost lidského života a důstojnost manželství a rodiny'.  

Po ukončení odjel Benedikt XVI. na apoštolskou nunciaturu v Rabatu.

V neděli 18.4. bude Benedikt XVI. slavit mši svatou ve Florianě, poobědvá s maltskými biskupy a po setkání s mládeží odletí zpět do Říma.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou