Lupa
Obsah Obsah
Portál

Slavnost Seslání Ducha Svatého v katedrále

Datum publikace19. 5. 2010, 10.45
TiskTisk

Na slavnost Seslání Ducha Svatého (Letnice) v neděli 23. 5. 2010 udělí při mši svaté v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha pražský arcibiskup Dominik Duka OP v 9.30 hodin svátost biřmování připraveným kandidátům z pražských i mimopražských farností.

Praha: Svátost biřmování udělují biskupové zpravidla v období slavnosti Seslání Ducha Svatého. Biskup Václav Malý udělí v den slavnosti svátost biřmování v 10.00 hodin v kostele sv. Matěje v Praze-Dejvicích, biskup Karel Herbst v 8.00 hodin v kostele sv. Bartoloměje v Rakovníku. Kardinál Miloslav Vlk bude svátost biřmování udílet 20. června v 8.30 hodin v kostele sv. Fabiána a Šebestiána v Praze – Liboci. V pražské katedrále uděluje na slavnost Seslání Ducha Svatého tuto svátost již tradičně pražský arcibiskup.

Latinský název Letnic – 'Pentecostes' (z řeckého 'pentekosté hémera' – padesátý den) znamená 'padesátý den velikonoční slavnosti'. Seslání Ducha Svatého patří k události Velikonoc, je jejich naplněním a vyvrcholením. Svátek Letnic se slavil už v židovství. V tento den si Izrael připomínal dar Zákona a smlouvy.

Právě během tohoto svátku Duch Svatý sestoupil na apoštoly a další učedníky. Duch Svatý je tak novým duchovním zákonem, který zpečeťuje novou a věčnou smlouvu a posvěcuje církev. Ve Starém zákoně se setkáváme s působením Otce na zemi, v Novém zákoně sledujeme působení Syna na zemi a v současnosti prožíváme na zemi působení Ducha Svatého. Tato zkušenost začala právě o Letnicích, které svatý Augustin nazývá narozeninami církve.

 

Zdroj: www.apha.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou