Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

P. Lombardi k cestě papeže na Kypr

Datum publikace2. 6. 2010, 17.00
TiskTisk

Včera (1. 6. 2010) se konal ve Vatikánu brífink P. Federica Lombardiho, ředitele tiskového střediska Svatého stolce, k apoštolské cestě Benedikta XVI. na Kypr ve dnech 4. – 6. 6. 2010.

Vatikán: Na Kypru panuje atmosféra velkého očekávání v souvislosti s pátečním příjezdem Benedikta XVI., který se na malém středomořském ostrově zdrží tři dny, tedy až do neděle 6. června. Ta je klíčovým dnem 16. zahraniční cesty díky předání pracovního materiálu Instrumentum laboris biskupské synody pro Blízký východ, připravované na říjen. P. Lombardi připomněl, že je to historicky vůbec první návštěva papeže na Kypru, a zdůraznil, že byl tento ostrov také první etapou první apoštolské cesty sv. Pavla. Pro Benedikta XVI. je Kypr 19. navštívenou zemí během jeho pontifikátu.

'Chceme vás přivítat u nás,' řekl papeži pravoslavný kyperský arcibiskup Chrysostomos, když se v červnu 2007 setkali ve Vatikánu. A tento okamžik nastal díky pozvání nejen pravoslavné církve, ale také státních představitelů a samozřejmě katolické církve, která je zde malou menšinou.

Jak řekl P. Lombardi, budou to tři dny s intenzivním programem řady setkání s osobnostmi náboženského i veřejného života ve velmi srdečném ovzduší ve znamení míru a ekumenismu. 'Východiskem je přirozeně vztah se státem a s kyperskou komunitou, která je vzhledem k situaci v zemi důležitá. Malým symbolem bude ceremoniál při příjezdu a při odjezdu: požehnání olivovníku; tedy jasné mírové poselství. Co se týče pastoračního charakteru cesty, připomínám její pavlovský aspekt, který navazuje také na letošní návštěvu Malty, dále aspekt ekumenický, tedy zvláště vztahy s pravoslavím, a návštěvu katolické komunity, která se skládá z věřících různých obřadů. Jak víme, v neděli nastane jedna z nejvýznamnějších událostí této cesty – odevzdání textu Instumentum laboris biskupské synody,' uvedl P. Lombardi.

Návštěva tedy vyvrcholí nedělní mši svatou ze slavnosti Těla a Krve Páně na sportovním stadionu Elefteria v hlavním městě Nikosia, při níž papež odevzdá text Instrumentum laboris nadcházející biskupské synody pro Blízký východ ve čtyřech jazycích (anglicky, francouzsky, italsky a arabsky) členům přípravné synodní komise, složené ze sedmi blízkovýchodních patriarchů a tří představitelů vatikánských úřadů: pro jednotu křesťanů, pro východní církve a pro mezináboženský dialog.

P. Lombardi na dotaz novinářů potvrdil, že v programu papeže nenastanou změny v souvislosti s izraelským útokem na flotilu pacifistů. Zdůraznil, že jde o 'velmi smutnou a znepokojující událost'. Benedikt XVI. bude bydlet na nunciatuře v Nikosii, která se nachází v pásmu kontrolovaném OSN mezi řeckou Kyperskou republikou a územím na severu, okupovaným od roku 1974 tureckými vojsky, zabírajícím asi třetinu celkové rozlohy ostrova, které mezinárodní společenství nikdy neuznalo. Situace je složitá a velmi ztěžuje život na ostrově i rozděleného obyvatelstva.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou