Lupa
Obsah Obsah
Portál

38.setkání Generálních sekretářů evropských biskupských konferencí

Datum publikace14. 6. 2010, 20.15
TiskTisk

V neděli 13. 6. 2010 skončilo 38. setkání generálních sekretářů evropských biskupských konferencí, které se konalo v Římě od 10. 6. 2010. Motto setkání, které každoročně pořádá Rada evropských biskupských konferencí (CCEE), znělo: výzvy církevní spolupráce – vztahy uvnitř církve, vztah se státem, vztah k veřejnému mínění. Českou biskupskou konferenci (ČBK) zastupoval její generální sekretář, biskup Ladislav Hučko.

Řím (I): Výroční setkání generálních sekretářů se konalo v Římě při příležitosti slavnostního ukončení Roku kněží, který vyhlásil Benedikt XVI. Ve čtvrtek 10. června se generální sekretáři zúčastnili nočního bdění a další den mše svaté na náměstí sv. Petra. Společně s tisíci kněžími, kteří se při této příležitosti sjeli ze všech částí světa, chtěli generální sekretáři znovu potvrdit své společenství s Petrem a jeho posláním, z něhož dostávají světlo pro svou službu v biskupských konferencích. Rok kněží byl pro církev výjimečnou příležitostí pro rozjímání o povolání, životě, spiritualitě a službě kněze. Biskupské konference podle sdělení účastníků setkání uskutečnily mnoho iniciativ, které směřovaly především k prohloubení toho, co je dnes pro povolání kněze specifické.

Na začátku setkání, které uspořádala Rada evropských biskupských konferencí (CCEE) v Římě na pozvání mons. Mariana Crociaty, generálního sekretáře Italské biskupské konference (CEI), přivítal přítomné kardinál Angelo Bagnasco, předseda CEI, a poukázal mimo jiné na to, že prvotním úkolem katolické církve v Evropě je především „ochrana“ lidství v souvislosti s lidstvím Krista.

Jednání pokračovalo výměnou informací o činnosti biskupských konferencí a o aktuálních tématech v různých evropských zemích. Čas věnovaný výměně zkušeností umožňuje rozpoznat společné výzvy a rozvinout kolegiální práci podle charakteristiky, vnímavosti a kulturní a sociální odlišnosti jednotlivých zemí.

Práci Státního sekretariátu Svatého stolce účastníkům přiblížil mons. Ettore Balestrero, zástupce sekretáře pro vztahy se státy, který zdůraznil význam společenství a spolupráce mezi biskupskými konferencemi a různými úřady Svatého stolce pro větší dopad pastorační činnosti církve. Katolická církev odpovídá svému Pánu právě skrze službu celému lidstvu. Proto církev považuje za svou povinnost přinášet poselství spásy Ježíše Krista do všech prostředí, v nichž člověk, kterého vnímá v jeho celistvosti, působí.

Část programu byla věnována pro církev tak aktuální a bolestné otázce zneužívání nezletilých ze strany kněží nebo řeholníků. Arcibiskup Luis Ladaria SJ, tajemník Kongregace pro nauku víry,  a mons. Robert DeeleyKongregace pro nauku víry mimo jiné připomněli opatření, která má biskup učinit, jakmile je informován o možných případech zneužívání. Také v této oblasti je nutná výměna zkušeností mezi biskupskými konferencemi, aby se zlepšilo působení církve. Vyšla jasně najevo touha biskupských konferencí následovat způsob, kterým této problematice čelí papež. Oslovující jsou opatření, zavedená některými biskupskými konferencemi, aby čelily problému, zabránily dalším případům zneužívání a provázely oběti a jejich rodiny v podobných dramatických situacích, které všichni jednohlasně odsoudili.

O vztahu církve vůči médiím a veřejnému mínění hovořili P. Federico Lombardi, ředitel tiskového střediska Svatého stolce, a mons. Domenico Pompili, tiskový mluvčí Italské biskupské konference (CEI). S odvoláním na rychlou a senzacechtivou komunikaci v nové globální civilizaci připomněl P. Lombardi, že je důležité, aby si biskupské konference uvědomovaly 'globalizaci informace'. To, co se stane na místní úrovni, se bezprostředně projeví na mezinárodní rovině a naopak. Mons. Pompili vidí velké riziko v 'předávání' stereotypního obrazu o církvi. Při redukování křesťanství na působení v sociální oblasti převažuje 'polyteismus' hodnot, v němž je křesťanství akceptováno a chápáno jako jeden z mnoha konkurentů v každodenním zápase o podporu určitých hodnot. Místo toho je zapotřebí s odvahou odmítnout tuto předurčenou a stereotypní roli a dávat přednost kráse a síle svědectví i s využitím nových médií. Tuto část programu ukončila návštěva studií katolické televize TV 2000.

Na závěr byli sekretáři seznámeni s činností CCEE a COMECE (Komise biskupských konferencí zemí Evropské unie).

Během jednání byl vyhrazen čas pro modlitbu a slavení eucharistie. Kromě účasti na obřadech se Svatým otcem slavili účastníci v sobotu 11. června mši svatou za mons. Luigiho Padovese, apoštolského vikáře Anatolie a předsedu Turecké biskupské konference, který byl zavražděn 3. června. Delegace vedená P. Durtem da Cunhou, generálním sekretářem CCEE, se dnes (14. června) účastnila jeho pohřbu v milánském Dómu.

Setkání biskupských konferencí se zúčastnil generální sekretář ČBK, biskup Ladislav Hučko. Ocenil, že 'účastníci - většinou biskupové a kněží - mohli společně na evropské úrovni prožít slavnostní ukončení Roku kněží s papežem Benediktem XVI.'.

 'Setkání dává možnost seznámit se s tím, čím právě žije místní církev v jednotlivých státech a jak přistupuje k různým problematikám,' zdůraznil biskup Hučko. 'Je důležité zažít společenství evropské katolické církve. Ze sdělení jednotlivých biskupských konferencí byla patrná šířka a rozmanitost života církve v jejich zemi, ale ukázala se i řada společných bodů, kdy zkušenost církve v jedné zemi může posloužit i ostatním,' doplnil biskup Hučko k významu jednání generálních sekretářů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou