Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vyjádření advokáta Vatikánu k rozhodnutí Nejvyššího soudu

Datum publikace1. 7. 2010, 18.30
TiskTisk

Právní zástupce Svatého stolce v USA Jeffrey Lena se vyjádřil k rozhodnutí Nejvyššího federálního soudu ve Washingtonu z 28. 6. 2010 v případě sexuálního zneužívání mladistvého Johna Doa P. Andrewem Ronanem. John Doe klade Vatikánu za vinu, že nechal přemístit P. Ronana, přestože byly z minulosti známy případy jeho sexuálního zneužívání.

Vatikán/Oregon (USA): Svatý stolec požádal Nejvyšší federální soud ve Washingtonu o zastavení soudního procesu ve státě Oregon, ve kterém čelí obvinění z toho, že přemístil kněze na jiné místo přes opakovaná obvinění ze sexuálního zneužívání. Nejvyšší soud žádosti Svatého stolce nevyhověl. Svým rozhodnutím potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance, podle kterého mohou být zástupci Vatikánu, a dokonce i papež Benedikt XVI., předvoláni k soudu, a vrátil případ ke Krajskému soudu do Portlandu ve státě Oregon.

V interview pro Rádio Vatikán reagoval Jeffrey Lena, právní zástupce Svatého stolce v USA, na rozhodnutí Nejvyššího federálního soudu ve Washingtonu z 28. června 2010 v případě sexuálního zneužívání mladistvého Johna Doa P. Andrewem Ronanem a  i na řadu rozporuplných zpráv a tvrzení v médiích. Mimo jiné řekl: 'Nejvyšší soud svým rozhodnutím vrátil případ na Krajský soud v Oregonu, kde budou vyslyšeny dodatečné obhajoby.' Klíčovou otázkou je, zda byl P. Ronan, který se dopouštěl sexuální zneužívání, 'zaměstnancem' Svatého stolce, jenž by byl v tom případě za jeho přemístění a jeho činy zodpovědný. Vatikán toto popírá. 'U soudu poukážeme na to, že P. Ronan 'zaměstnancem' Svatého stolce nebyl, a proto nemá Krajský soud nad případem soudní pravomoc. Z našeho pohledu neexistovaly žádné známky zaměstnaneckého poměru. Vatikán nevyplácel knězi mzdu, nijak ho každý den nekontroloval, ani žádným způsobem nevyužíval jeho služeb. Není zde žádný faktor, který by naznačoval zaměstnanecký poměr. Svatý stolec ho až do této události neznal,' řekl v rozhovoru Lena.

P. Andrew Ronan, který zemřel v roce 1992, patřil do Řádu žebravých mnichů Panny Marie. Tento řád působí v Irsku i USA a P. Ronan byl po působení v  Irsku vyslán do Chicaga, a pak do Portlandu ve státě Oregon. Dle právního zástupce Johna Doa, kterému je nyní 49 let, právě Vatikán určil jeho přesun do USA. Jeffrey Lena však vysvětluje, že u kněze z církevního řádu má plnou kontrolu nad činností a umístěním kněze jeho řád, ne diecéze, ve které působí, natož Svatý stolec.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou