Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup Duka se sešel s ministry Kalouskem a Besserem

Datum publikace20. 8. 2010, 18.55
TiskTisk

Pražského arcibiskupa Dominika Duku navštívil 18. 8. 2010 v Arcibiskupském paláci na Hradčanech ministr financí Miroslav Kalousek spolu s ministrem kultury Jiřím Besserem. Smyslem schůzky byla konzultace ohledně finančně ekonomického zabezpečení církve v období krize.

Praha: Na schůzce se nejprve konstatovalo, že církev bude finančně zabezpečena do konce kalendářního roku podle rozpočtu na tento rok. Vzhledem k plánovaným úsporám na rok 2011 se dále diskutovalo o přípravě příslušného rozpočtu. Jak zástupci vlády, tak pražský arcibiskup Dominik Duka, který jednal i s pověřením Ekumenické rady církví, se shodli na tom, že je třeba respektovat jak požadavky na financování církví, tak současnou ekonomickou situaci naší země. V rámci schůzky byla naznačena cesta, která by oboustranně zohlednila současnou situaci v oblasti mzdové politiky, kdy již řadu let nedochází k evaluaci a při zachování základního platu byla pohyblivá složka mzdy (hodnostní ocenění a odměna za zvýšený výkon) stlačena na minimum. K současné situaci odměňování navíc patří neřešená otázka služebních cest, nákladů na stěhování a pod.

Obě strany se dohodly na tom, že rozhovory budou pokračovat v rámci expertních jednání odborníků příslušných ministerstev a České biskupské konference jakož i odborníků Ekumenické rady církví. Pražský arcibiskup se spolu s ministry shodl na tom, že chce postupovat v duchu maximální zodpovědnosti jak vůči úsporným opatřením vládního programu, tak i s přihlédnutím k reálně nutným potřebám zabezpečení chodu církve, ale také s ohledem na existenční podmínky duchovních a v případě ostatních křesťanských církví také jejich rodin.

K plánovaným úpravám platů duchovních, kterých se dotknou úsporná opatření ministerstva práce a sociálních věcí, arcibiskup Duka již dříve pro ČTK řekl: 'Nepochybně se krizová opatření, která se dotýkají každého občana našeho státu, musí dotknout i členů všech církví. (...) Je faktem, že výše průměrného platu duchovního při částce cca 16 800,- je hluboko pod celostátním platovým průměrem přičemž další složky mzdy jsou vypláceny pouze v základní výši,' řekl arcibiskup Duka a připomenul slavný dokument Druhého vatikánského koncilu Radost a naděje, kde se říká: '...smutek a úzkost lidí naší doby, zvláště chudých a všech, kteří nějak trpí, je i radostí i nadějí, smutkem a úzkostí Kristových učedníků, a není nic opravdu lidského, co by nenašlo v jejich srdci odezvu...'

Arcibiskup Duka rovněž před nedávnem připomněl prohlášení státního sekretáře Vatikánu, kardinála Tarsicia Bertoneho při návštěvě papeže Benedikta XVI. v ČR, že v době krize nebude katolická církev usilovat o realizaci majetkoprávního vyrovnání.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou