Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kongres katolických laiků v Asii

Datum publikace31. 8. 2010, 14.30
TiskTisk

V jihokorejském hlavním městě Soulu se ve dnech 31. 8. – 5. 9. 2010 koná Kongres katolických laiků Asie, který organizuje Papežská rada pro laiky spolu s Radou pro laiky Korejské biskupské konference a Korejskou národní radou laiků.

Soul: Hlavním cílem kongresu je ukázat misijní zájem o kontinent velmi bohatý na tradice, kultury a náboženství, který se dostává na globální světovou scénu jak v polické, tak ekonomické oblasti a prochází velkými transformačními procesy ve všech sférách života společnosti. Zároveň je jeho cílem pastorační péče o věřící v Asii, kteří jsou spolu se svými kněžími povoláni přinášet svědectví o Kristu. 'Hlásat Krista v  současné Asii' je motto téměř týdenního kongresu. Ten má být také příležitostí k nastavení nových impulzů pro křesťanské a misijní vzdělávání laiků v Asii. Velkou nadějí pro Asii je rostoucí počet lépe vzdělaných, nadšených a Duchem Svatým naplněných laiků, kteří si stále více uvědomují své speciální povolání v rámci společenství církve. Kongres je pro všechny křesťany, kteří jsou zastánci lidské důstojnosti a práva.

Konference se zúčastní 400 delegátů, mezi kterými budou zástupci biskupských konferencí 20 asijských zemí (biskupové a laici) z Federace asijských biskupských konferencí (FABC), dále pak 35 delegací různých asociací, církevních hnutí a komunit uznaných Svatým stolcem se zastoupením v asijských zemích. Z Papežské rady pro laiky na kongresu s příspěvkem vystoupí její předseda kardinál Stanislaw Ryłko a generální sekretář bikup Josef Clemens.  

Kostrou programu prvního dne budou dvě stěžejní přednášky na téma: 'Dva tisíce let církevní misie v Asii: současná evangelizace, svatost a mučednictví' a 'Ježíš Kristus, dar pro Asii: požadavky, úkoly a výzvy evangelizace dnes', které nastíní obecný rámec zasedání. Po tomto úvodu budou mít národní delegace prostor na prezentace života a misijní práce své místní církve s ohledem na konkrétní okolnosti a regionální specifika. Druhý den bude zahájen přednáškou zaměřenou na 'Povolání a misie věřících laiků ve světle postsynodální apoštolské exhortace Christifideles Laici'. Poté bude následovat diskuse a další přednáška na téma 'Křesťanský úvod a misijní nasazení laiků v Asii'.

Panelové diskuse se budou věnovat otázkám účasti laiků na životě farnosti a malých společenství, svědectví laiků v různých oblastech společnosti (v práci, během vzdělávání, v mediích, v politice), dialogu víry a kultury, zkušenosti laiků z ekumenického a mezináboženského dialogu, svědectví křesťanské charitativní práce a služby chudým, otázkám týkajících se náboženské svobody v životě křesťanů a laiků jako nositelů pokoje a spravedlnosti. Bude se také mluvit o specifických prioritách evangelizace v Asii, konkrétně o obnově farností, pastorální péči a evangelizaci rodin a mladých lidí, o identitě a misijní práci katolických škol, roli žen v církvi a ve společnosti, účasti laiků v politice a v pracovním prostředí.

Prostor dostanou také různá církevní hnutí, která promluví o svých zkušenostech z působení a evangelizace v Asii.  Apoštolská a charismatická hnutí jsou velkým darem Ducha Svatého a přinášejí nový život a vitalitu do formace laiků, rodin a mladých lidí. Na závěr kongresu bude slavena mše svatá v katedrále Myongdong v Soulu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou