Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vyšlo nové číslo časopisu Dialog Evropa XXI

Datum publikace31. 8. 2010, 19.00
TiskTisk

Dvojčíslem 1-2/ 2010 vstupuje časopis Moravsko-slezské křesťanské akademie Dialog Evropa XXI do svého jubilejního 20. ročníku. Tato revue křesťanské orientace pro vědu a kulturu přináší již 20 let aktuální informace, studie a překladové materiály týkající se života křesťanů v naší zemi i ve světě. 

Brno:  Aktuální dvojčíslo je ve znamení dvou hlavních témat. Prvním je soubor příspěvků z desáté bioetické konference v Olomouci, která se konala na téma Těžce nemocné a postižené dítě. Publikované jsou články prof. Dagmar Hauftové, prof. Vladimíra Mihála, Jany Nepustilové, Zdeňky Pospíšilové, doc. Jana Michalíka a P. Jindřicha Kotvrdy.

Druhé velké téma je soubor přednášek z jarního ekumenického cyklu Poznáním ke sblížení, který uspořádala MSKA ve spolupráci s Muzeem regionu Valašsko ve Vsetíně. V tomto čísle jsou publikovány následující přednášky: doc. Vojtěch Cekota - Toleranční patent a Valašsko, doc. Vladimír Suchánek - Duchovní horizonty tvorby Andreje Tarkovského a Ing Pavel Jajtner - Význam návštěvy Benedikta XVI. v ČR (nejen) pro ekumenismus.

Rubrika Studie přináší materiály na téma 'Role médií v životě církve', jak zazněly na letošní Valné hromadě MSKA v Ostravě. Příspěvky přednesli Ing. Petr Raus, ThLic. Marcel Puvák a Ing. Pavel Jajtner.

Profilový rozhovor je možná poněkud překvapivou reflexí sochaře Otmara Olivy o stále problematickém uchopení genia loci Velehradu. 'Mám obavu, že Velehrad dosud sám sebe nepřijal,' říká světově uznávaný umělec v rozhovoru nazvaném 'Problémem Velehradu je bezradnost'. V rozhovoru vzpomíná také na své přátelství s kardinálem Tomášem Špidlíkem, který letos zemřel.

Následují Zprávy a komentáře, které přinášejí medailon další významné zemřelé osobnosti, Mons. Josefa Veselého, a vzpomínku doc. Vojtěcha Cekoty, který patřil k  přátelům otce Veselého od poloviny 50. let,  kdy oba pracovali ve zlínské galerii a muzeu.

Oddíl recenze se věnuje mimo jiné knize Henriho de Lubaca 'Meditace o církvi', knize Vzájemná korespondence Vladimíra Pešky a Jana Čepa a knize Mons. Jana Graubnera 'Kněžské osobnosti'.

Rubrika MSKA se krátce ohlíží za velkou konferencí středoevropských křesťanských akademií letos v květnu ve Vranově u Brna a tomuto tématu bude věnováno i následující číslo Dialogu Evropa, který lze objednat na adrese mska@volny.cz mska@volny.cz Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , případně poštou (Divišova 19, 602 00 Brno) nebo přes internetové stránky http://www.mska.biz/

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou