Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Tříkrálová sbírka 2011 v královéhradecké diecézi

Datum publikace5. 1. 2011, 15.00
TiskTisk

Královéhradeckým koledníkům požehná biskup Josef Kajnek při mši svaté ve čtvrtek 6. 1. 2011 v 8.00 hodin v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové.

Hradec Králové: Dobročinnou Tříkrálovou sbírku pořádá Charita ČR letos pojedenácté. Koledující skupinky tří králů budou lidé potkávat nejvíce v době od 5. do 9. ledna. Koledníci přinášejí do domácností a kolemjdoucím radostné poselství Vánoc, přejí vše dobré v novém roce a přitom prosí o dar na pomoc lidem v nouzi. Královéhradeckým králům a královnám požehná na cestu biskup a administrátor diecéze Mons. Josef Kajnek ve čtvrtek 6. ledna v 8.00 hodin v katedrále Svatého Ducha. Pardubické koledníky 'vyslal do světa' už v neděli 2. ledna na Perštýnském náměstí.

Tři králové na koních povedou průvod koledníků městem v Poličce (8. ledna). Vánoční příběh znovu ožije v představení živého betlému v Čáslavi (5.ledna), Kutné Hoře (6. ledna) a Humpolci (8. ledna). Na mnoha místech zazní tříkrálové koncerty (7. ledna - Náchod, 8. ledna - Přibyslav, 9. ledna - Pardubice, Přelouč, Česká Třebová, Ústí n. Orlicí). V Pardubicích probíhají tradiční Tříkrálové dny v Domě techniky, novinkou je výtvarná a literární Tříkrálová soutěž.

Koledníci Charity vybírají finanční příspěvky do úředně zapečetěné kasičky opatřené charitním logem a obdarovávají dárce drobnou pozorností – cukříky a kalendáříky. Vedoucí skupinky je vybaven průkazem koledníka.

Výtěžek sbírky je tradičně určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným především v regionech, kde se sbírka koná. V Hradci Králové a okolí budou občané přispívat na podporu poradenství pro oběti domácího násilí, domácí hospicové péče a Střediska rané péče Sluníčko, které pomáhá rodinám s handicapovanými dětmi v raném věku. V Červeném Kostelci koledníci vybírají příspěvky na zdravotnické a technické vybavení Hospice Anežky České a také nového mobilního hospice. Na Pardubicku koledníci prosí o dar na podporu domácí péče, mateřských center a nového projektu na pomoc rodinám. Na domácí hospicovou péči a další charitní projekty mohou lidé přispět také na Ústecko-orlicku. Na Kutnohorsku mohou občané podpořit např. dostavbu a zařízení Klubu Atrium pro seniory. Mnohé Charity použijí výtěžek na zakoupení zdravotnických pomůcek a vybavení pro domácí péči.

Část výnosu sbírky je určena na humanitární pomoc v zahraničí. Loňské tříkrálové peníze pomáhají např. na Haiti a v Indii. Spolu s našimi Charitami jsme věnovali 500 tis. Kč na pomoc obětem zemětřesení na Haiti a 250 tis. Kč na výstavbu domků pro chudé rodiny, které přišly o střechu nad hlavou při záplavách v indické Karnatace. Z letošního výtěžku Tříkrálové sbírky podpoříme projekt školního autobusu pro chudé děti v indickém Mansapuru.

Informace o dalších záměrech Charit a doprovodných akcích sbírky v regionu najdete na www.hk.caritas.cz.

Zdroj: Diecézní charita Hradec Králové

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou