Lupa
Obsah Obsah
Portál

Charita již rok pomáhá na Haiti

Datum publikace10. 1. 2011, 16.00
TiskTisk

Haiti si připomíná první výročí tragického zemětřesení, které postihlo tuto zemi 12. 1. 2010; vyžádalo si 200 000 obětí a obrovské materiální škody. Dodnes tam působí Charita ČR a Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO).

Praha/Olomouc/Haiti: Charita ČR a Arcidiecézní charita Olomouc se v rámci mezinárodního společenství Charit (Caritas Internationalis) zapojily do pomoci ihned po katastrofě a působí v zemi dodnes. Pomoc je zaměřena zejména na podporu zdrojů obživy, vzdělávání, pomoc sirotkům a nyní také na prevenci cholery.

Ve svých nejnovějších aktivitách se mise Charity ČR soustřeďuje na prevenci cholery ve čtyřech uprchlických táborech v Port-au-Prince ve čtvrti Petion Ville, kde byly distribuovány hygienické balíčky pro 3032 osob a průběžně je zajišťován přísun pitné vody pro více než 3000 rodin.

Mise Charity, která působí v hlavním městě Port-au-Prince, trvale podporuje dva sirotčince ve čtvrtích Carrefour Feuilles a také v Nazon, kde byly postaveny ubytovací stany pro 140 dětí. Děti v Carrefour Feuiles obdržely v rámci vánočního programu na Štědrý den 2010 vánoční balíčky obsahující hygienické potřeby a hračky.

Ve městě Gonaives, kam se z hlavního města Port-au-Prince přesunulo množství lidí, mise Charity ČR trvale pracuje s desítkou velkých rodin.

U příležitosti výročí zemětřesení připravila Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) výstavu fotografií, která objektivy humanitárních pracovníků přibližuje situaci na Haiti. Výstavu si lze prohlédnout v atriu Regionálního centra Olomouc (Jeremenkova 1211/40b, Olomouc-Hodolany), kde bude umístěna do 20. ledna 2011. Fotografie ilustrují jak dobu před a těsně po zemětřesení, tak další vývoj, včetně projektů realizovaných Charitou ČR. Na pondělní vernisáži výstavy budou přítomni také někteří pracovníci Charity ČR a ACHO, kteří na Haiti po zemětřesení působili.

Výročí zemětřesení si s obyvateli Haiti připomene také olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner, který je v době od 8. do 15. ledna přítomen na Haiti. Jeho plán cesty obsahuje zejména setkání s představiteli katolické církve, humanitárními pracovníky místních i mezinárodních Charit a návštěvu míst, v nichž se soustřeďuje činnost mise Charity ČR. Společně s arcibiskupem Graubnerem odcestoval na Haiti i ředitel Charity ČR Oldřich Haičman.

Plány na rok 2011

V roce 2011 Charita ČR a ACHO plánují soustředit své aktivity na podporu vzdělávání učitelů a dětí, mimoškolní aktivity pro děti a dále na obnovu zdrojů obživy pro obyvatele v zasažených oblastech Duval, Logane, Gonaives a v neposlední řadě v hlavním městě Port-au-Prince. Dalším důležitým tématem, který bude ve svých projektech Charita zohledňovat, je omezování dopadů dalších přírodních katastrof.

Veřejná sbírka na pomoc Haiti, kterou vyhlásila Arcidiecézní charita Olomouc, vynesla více než 62 milionů Kč. Částkou téměř 32 milionů se na jejím výnosu podílela sbírka, která proběhla ve všech českých a moravských kostelech. Do sbírky bylo odesláno také 164 000 DMS. Zdroje jsou v tuto chvíli vyčerpány z jedné třetiny.

Veřejná sbírka na pomoc Haiti pokračuje a lze ji podpořit odesláním finančního daru na účet č. 35-1868350237/0100, variabilní symbol 99999 nebo odesláním DMS HAITI na číslo 87777.

 

Více informací:

Veronika Nožinová,

programová manažerka CHČR pro Haiti

mob.: 731 146 212

e-mail: veronika.nozinova@charita.cz

 

Ilona Gajdíková,

oddělení humanitární a rozvojové pomoci Charity ČR

mob.: 603 511 242

e-mail: ilona.gajdikova@charita.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou