Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Jednota křesťanů přebývá v modlitbě

Datum publikace20. 1. 2011, 11.45
TiskTisk

Benedikt XVI. se včera (19. 1. 2011) při pravidelné generální audienci v Římě věnoval tématu Týdne modliteb za jednotu křesťanů (18. – 25. 1.).

Vatikán: V křesťanské komunitě 'se společenství s Bohem, uskutečněné jako bratrské společenství, konkrétně projevuje v sociálním nasazení, v křesťanské lásce a spravedlnosti', jak řekl Benedikt XVI. na generální audienci ve středu 19. ledna 2011 v aule Pavla VI.

V katechezi se věnoval Týdnu modliteb za jednotu křesťanů, který se slaví ve dnech 18. – 25. ledna na téma: 'Vytrvale poslouchali učení apoštolů, byli spolu, lámali chléb a modlili se.' (Sk 2, 42).  Papež připomněl čtyři charakteristiky první komunity věřících a doporučil je jako 'vzor' a jako 'normu pro současnou církev'. Vysvětlil především, že 'každé úsilí pro dosažení jednoty mezi všemi křesťany vede přes prohloubení věrnosti k depositum fidei, které nám předali apoštolové'.

Upřesnil také, že 'společenství s Bohem vytváří společenství mezi námi a nutně se projevuje konkrétním společenstvím, o kterém hovoří Skutky apoštolů, totiž sdílením'.

Co se týče účasti na jediné oběti Kristově, papež vyjádřil 'lítost nad tím, že není možné mít účast na téže eucharistické hostině' s jinými církvemi a křesťanskými konfesemi. Vyzval k ještě 'velkorysejšímu úsilí všech o to, aby po odstranění překážek plného společenství nastal den, kdy bude možné sjednotit se kolem Pánova stolu, lámat společně eucharistický chléb a pít z téhož kalicha'.

Připomněl také význam modlitby. Jednota podle něj 'nemůže být pouhý produkt lidského konání', ale 'především je dar Boží'. Jednota 'přebývá v modlitbě, protože jednotu zásadně 'nevytváříme' my, ale Bůh'. Ekumenické snažení se proto musí 'otevřít božskému působení''stát se každodenní prosbou o pomoc Boha', v jistotě, že 'církev je jeho, a ne naše'.

'Jako učedníci,' zdůraznil Benedikt XVI., 'máme společnou odpovědnost za svět, máme sloužit společně'. Je tedy důležité, 'abychom každý den rostli ve vzájemné lásce' a usilovali především 'o překonání těch bariér, které ještě mezi křesťany existují'.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou