Lupa
Obsah Obsah
Portál

Svatá Anděla Merici

Datum publikace24. 1. 2011, 8.45
TiskTisk

Dne 27. 1. slaví církev památku sv. Anděly Merici. O životě této světice pojednává text sester z Komunity Římské unie řádu sv. Voršily v Praze.

Svatá Anděla Merici (narozena mezi 1470-1475, zemřela 27. ledna 1540) byla současnice Mikuláše Koperníka, Kryštofa Kolumba a Vasco de Gamy, Michelangela, sv. Ignáce z Loyoly   a sv. Terezie z AvilyMartina Luthera a Thomase Mϋntzera. Žila v severní Itálii na březích jezera Lago di Garda. Byla to doba renesance  a reformace, období poznamenané prudkými kontrasty. Šlechta, měšťanstvo a církevní hodnostáři žili v blahobytu, zatímco lid žil v hluboké materiální a duchovní bídě. Přestalo se dbát na tradice, výchova a víra byly v žalostném stavu. Anděla viděla tuto nouzi a cítila vzrůstající touhu najít na ni lék.

Bylo jí kolem 40 let, když ji františkáni vyslali jako svou terciářku do velkoměsta Brescia, aby svou vlídnou a radostnou povahou potěšovala Kateřinu Patengolovou, která ztratila manžela i děti. Stala se vyhledávanou rádkyní a posilovala lidi ve víře a v důvěře v Boha. 'Každému dala radu a každého potěšila, jak nejlépe mohla, takže se zdálo, že v její práci je více božského než lidského.' (1) 'Mnoho duchovních osob, jmenovitě kazatelů a teologů ji přicházelo navštěvovat, aby ji požádali o výklad mnohých pasáží v celé Bibli. Byli dychtiví slyšet z jejích úst vysvětlení, která plnila úžasem.' (2) 'Byla jí cizí ctižádostivost, marnivost a hněvivost.

Měla zalíbení jen v pokorném, zbožném a kontemplativním životě a setrvávala na cestách Páně prostřednictvím půstu, odříkání, modlitby a nočního bdění. Zůstávala před Nejsvětější svátostí několik hodin každé dopoledne, aby se účastnila mší svatých. Poté strávila celý den v rozličných dílech pro lidi ve svém okolí… Měla dostatek duchovních knih, v kterých si četla, jestliže zrovna nebyl nablízku nějaký člověk, který by ji potřeboval pro nějaký dobrý skutek.'(3)  

Po vidění, kterého se jí od Boha dostalo už v mládí, a po sepsání Bohem vnuknuté řehole založila r. 1535 v Brescii SPOLEČNOST SV. VORŠILY  pro ženy a mladé dívky toužící žít zasvěceným životem podle evangelních rad čistoty, chudoby a poslušnosti, a  přitom zůstat ve své rodině a ve svém prostředí. Toto založení bylo Andělinou odpovědí na naléhavé potřeby doby. Anděla skutečně předstihla svou dobu, protože tehdy žena neměla jinou možnost než život v  manželství nebo v  klášteře. Sv. Voršilu,  v té době uctívanou světici, zvolila sv. Anděla jako patronku Společnosti pro charisma panenství a statečnosti, neboť snoubenecký vztah k Ježíši Kristu je hlavním rysem voršilské spirituality.

'Poněvadž vám, mé nejdražší dcery a sestry, Bůh dal milost, že jste se rozloučily s temnotou tohoto světa a spojily se k službě jeho Božského Majestátu, máte mu vzdávat nekonečné díky za to, že vám, právě vám, udělil tak jedinečný dar,' (4) 'když jste byly vyvoleny, abyste byly pravé a neporušené nevěsty Syna Božího…' (5)

'Mé poslední slovo, které vám říkám a kterým vás pro svou krev prosím, je to, abyste byly svorné, navzájem spojené jako jedno srdce a jedna vůle. Buďte spojeny jedna s druhou poutem lásky. Važte si jedna druhé, pomáhejte si a snášejte se v Ježíši Kristu. Neboť budete-li se snažit být takové, jistě bude Pán Bůh uprostřed vás.  Bude vám nakloněna Panna Maria, apoštolové, všichni svatí a světice, andělé a konečně celé Nebe a celý vesmír.' (6)      

Na příslib sv. Anděly, že po smrti bude ještě více pomáhat každému dobrému dílu, spoléhají dodnes voršilky na všech místech současného světa.

 

Poznámky: 

(1) Citace z protokolu výpovědí svědků pro beatifikační proces.

(2) dtto

(3) dtto

(4) Úvod do Řehole.

(5) dtto

(6) Rady Poslední; Řehole, Rady a Odkazy jsou tři Anděliny spisy.

 

sestry voršilky, Praha

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou