Lupa
Obsah Obsah
Portál

Patří studium teologie i do 21. století?

Datum publikace31. 1. 2011, 15.15
TiskTisk

Na webu www.vira.cz  proběhne 1. 2. 2011 od 14.00 do 15.00 hodin internetový rozhovor na téma 'Proč v dnešní době studovat teologii?' Na otázky čtenářů bude odpovídat děkan Katolické teologické fakulty UK P. Prokop Brož, Th.D. Otázky je možné klást předem zde.  

Praha: P. Prokop Brož, Th.D., který působí na Katedře fundamentální a dogmatické teologie, se narodil v roce 1972 v Náchodě. Po maturitě studoval filozofii a teologii na Papežské Lateránské Univerzitě v Římě. Kněžské svěcení přijal v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové v roce 1997 a poté působil v duchovní správě. Mezi lety 2001-2003 se na  Papežské Univerzitě Gregoriana v Římě zabýval pojetím církve u Hanse Urse von Balthasara a získal licenciát.

Od roku 2003 působil jako odborný asistent na Katedře systematické teologie Katolické teologické fakulty UK a v následujících letech byl také fakultním kaplanem. Doktorské studium ukončil disertační prací na téma 'Kristus, Duch a jednota církve v dějinách. Ekleziologie J. A. Möhlera'. V roce 2010 byl jmenován děkanem Katolické teologické fakulty.

Prokop Brož je od roku 2007 sídelním kanovníkem Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Je autorem mnoha článků a učebních textů z oboru ekleziologie, christologie či patristiky. Překládá z italštiny a němčiny (např. Encyklika Spe salvi papeže Benedikta XVI.). Je členem redakce Perspektiv a členem Asociace italských teologů.

 

Kontakt ve věci rozhovoru:

Mgr. Ignác Mucha

Arcibiskupství pražské / Pastorační středisko

Oddělení pastoračních internetových projektů

tel.: 220 181 516

e-mail: mucha@vira.cz

 

Autor článku: Ing. Markéta Jírů
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou