Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Noc kostelů v plzeňské diecézi

Datum publikace29. 5. 2011, 10.18
TiskTisk

Oproti loňské akci kdy se do projektu Noc kostelů v plzeňské diecézi zapojilo 40 kostelů a modliteben, jejich počet počet letos stoupl na 94. Stejně jako v minulých letech se akce těšila veliké přízni návštěvníků, kterých přišlo navzdory nepřízni počasí na 22 tisíc, z toho v samé Plzni kolem 12 tisíc.

Plzeň: Signálem pro oficiální zahájení Noci kostelů bylo vyzvánění zvonů v 19.00 hodin ve všech kostelech, kde se akce konala. V katedrále sv. Bartoloměje pozdravili účastníky Noci kostelů plzeňský biskup Mons. František Radkovský, primátor Plzně Mgr. Martin Baxa a starosta městského obvodu 3 Jiří Strobach. 

Novinkou letošního ročníku Noci kostelů byla kyvadlová autobusová doprava, dostupná zdarma. Už nejen v Plzni, ale také na Jesenicku, Čistecku a Manětínsku byly k dispozici tzv. poutnické pasy. Obsahovaly informace o jednotlivých kostelech, jejich historii, poloze a hlavně o programu, který se v nich odehrával. Do pasu mohli návštěvníci sbírat památeční razítka z navštívených míst. V Plzni ti, kteří navštívili 10 a více kostelů, získali certifikát poutníka. Během večera a noci vystavili organizátoři 43 certifikátů dospělých a 5-ti dětem.

Programy na jednotlivých místech připravovaly týmy dobrovolníků. K dispozici bylo celkem přes 460 různorodých programů, jak duchovních, tak kulturních: bohoslužeb, koncertů, komentovaných prohlídek, výstav, workshopů, divadelních představení, programů pro děti, zpřístupnění obvykle zavřených míst a mnoha dalších. Akce měla jiný nádech ve městech, kde byla veliká návštěvnost a jiný charakter v menších obcích, kde šlo spíše o společenské setkání, na kterém vznikl prostor pro povídání.  Ve většině míst akce končila modlitbou za města a obce.

Noc kostelů se stala nejen příležitostí k tomu, aby se lidé seznámili s kulturními památkami, ale také nabídla možnost setkání, sdílení a zastavení na cestě životem pro hledání jeho smyslu. Organizátoři slibují, že budou i nadále připravovat další ročníky Noci kostelů.

Autor: Majka Lachmanová, plzeňská diecéze

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou