Lupa
Obsah Obsah
Portál

Noc kostelů 2011 byla velmi úspěšná po celé republice

Datum publikace30. 5. 2011, 20.45
TiskTisk

Ani nepřízeň počasí neodradila návštěvníky Noci kostelů prohlédnout si  více než tisíc chrámů, kostelů a kaplí, které se 27. května 2011 otevřely veřejnosti po celém území České republiky. Již teď je jasné, že počty návštěvníků překonaly loňský ročník, ve kterém se otevřelo 418 církevních objektů a bylo zaznamenáno 252 tisíc návštěvnických vstupů. Jakmile budou sečteny údaje ze všech diecézí, zveřejníme finální číslo návštěvnických vstupů.

A jak probíhala Noc kostelů v jednotlivých diecézích?

Praha:

Téměř 75 tisíc nočních poutníků navštívilo v pražské arcidiecézi 155 kostelů z 12 různých křesťanských církví.  Mnohé chrámy byly zaplněny doslova do posledního místa. Na straně organizátorů se opět ukázala otevřenost farností a farních sborů, které velmi ochotně ukazovaly nejen architektonickou krásu svých chrámů, ale dosvědčovaly také ochotu se o svou víru dělit s ostatními.

Hradec Králové:

Královéhradecká diecéze se do Noci kostelů zapojila letos podruhé. 27. května 2011 se na východě Čech otevřelo 131 kostelů, z toho 34 nekatolických. Oproti loňsku to je zhruba trojnásobné zapojení farností a sborů. Svědčí to rovněž o tom, že Noc kostelů je i významnou ekumenickou událostí. Přehled o počtu účastníků letošního ročníku teprve vzniká z hodnotících zpráv přicházejících z jednotlivých míst.

Litoměřice:

I v litoměřické diecézi byla Noc kostelů velmi úspěšná. Ve více než 130 otevřených církevních objektech bylo napočítáno na 20 tisíc návštěvnických vstupů. (V roce 2010 to v litoměřické diecézi bylo 65 církevních objektů a na 11 tisíc návštěvnických vstupů.) Organizátoři pro návštěvníky připravili zajímavé kulturně-vzdělávací a duchovní programy, které měly představit křesťanství, církev a víru srozumitelnou formou a upozornit na kulturní hodnotu kostelů coby důležité součásti společenského života obce či města.

Plzeň:

Oproti loňské akci, kdy se do projektu Noc kostelů v plzeňské diecézi zapojilo 40 kostelů a modliteben, jejich počet letos stoupl na 94. Stejně jako v minulých letech se akce těšila veliké přízni návštěvníků, kterých přišlo navzdory nepřízni počasí na 22 tisíc, z toho v samotné Plzni kolem 12 tisíc. Novinkou letošního ročníku Noci kostelů byla kyvadlová autobusová doprava, dostupná zdarma.

Brno:

V brněnské diecézi v průběhu Noci kostelů 2011 zaznamenali pořadatelé ve 137 otevřených kostelech na 118 000  návštěvnických vstupů (v roce 2010 to bylo 111 000), a to i přes vytrvalý déšť během celého večera. Jen na program na náměstí Svobody v Brně se zastavilo téměř 14 tisíc návštěvníků, rozdalo se zde 2 864 káv a čajů. Slavnostní ekumenické zahájení Noci kostelů v Brně se v letošním roce konalo v modlitebně Církve bratrské, kde se sešli zástupci všech zapojených křesťanských církví. Pak už čekalo na návštěvníky nepřeberné množství programů.

Olomouc:

V olomoucké arcidiecézi se ve srovnání s loňským rokem počet otevřených objektů více než zdvojnásobil a dosáhl počtu 145. Návštěvníků dorazilo téměř 62 tisíc, což je o polovinu více než loni. Podle koordinátora Pavla Mléčky nebylo možné odhadnout počet těch, kteří si vyslechli alespoň část pátečního denního festivalu Pozdrav Noci kostelů, prostor před pódiem prý nikdy nezůstal prázdný

Ostrava:

Více než 20 tisíc návštěv zaznamenali pořadatelé Noci kostelů 2011 v 85 kostelích a modlitebnách na území ostravsko-opavské diecéze. Od návštěvy sakrálních staveb neodradil ani prudký liják, který se během večera rozšířil na většinu území severní Moravy a Slezska. Zájem o prohlídku kostelů byl na řadě míst větší než v loňském roce. V průběhu noci došly v některých ostravských kostelích i Poutnické pasy, do kterých lze sbírat razítka všech třiceti míst ještě v průběhu celého roku.

České Budějovice:

V českobudějovické diecézi se letošního roku připojilo k Noci kostelů celkem 56 kostelů, farností a sborů z pěti křesťanských církví. Celkový počet návštěvnických vstupů se vyšplhal mírně přes 10 000. Kromě komentovaných i nekomentovaných prohlídek mohli návštěvníci nahlédnout do pamětních knih farností či si poslechnout klasickou i moderní hudbu. Otevřeny byly často i zapomenuté kostely. Ve většině míst byly také připraveny akce pro děti, nejčastěji různé soutěže a tvořivé dílny.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou