Lupa
Obsah Obsah
Portál

Arcibiskup Duka na místě křtu Polska

Datum publikace8. 6. 2011, 13.00
TiskTisk

Pražský arcibiskup Dominik Duka OP se 4. června 2011 zúčastnil setkání mládeže na Lednických polích v Polsku. Připomněl význam křtu v místech, kde byl pravděpodobně pokřtěn polský kníže Měšek I., kterého na víru obrátila jeho manželka česká kněžna Doubravka.

Lednická jezera (PL): Již po patnácté se mladí Poláci sešli na břehu Lednických jezer. Hlavním tématem bylo poděkování za blahořečení Jana Pavla II. Kromě toho ovšem bylo setkání také duchovní obnovou zaměřenou na iniciační svátosti. Arcibiskup Duka byl pozván, aby promluvil o křtu. Polské přátele seznámil s tříletou přípravou našeho národa na významné jubileum příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Moravu. Tato oslava má spojit všechny národy, k jejichž christianizaci soluňská misie přispěla. První rok přípravy na tuto událost, která proběhne v roce 2013, je soustředěn právě na křest jako početí nového života.

Před více než 80 tisíci mladých lidí hovořil pražský arcibiskup o křtu jako o 'pomazání na krále a kněze, neboť jsme přijati do církve, Božího lidu, který nese dějinami Kristovo královské kněžství.' Podle arcibiskupa Duky bychom si opětovně měli klást otázku, zda je ono nesmazatelné znamení na nás pro druhé vůbec postřehnutelné. 'Je to otázka, kterou bychom si měli opětovně klást, zvlášť když tak rádi mluvíme o evangelizaci a přitom jsme tak málo stateční a donekonečna vedeme učené řeči o nové křesťanské identitě,' řekl pražský arcibiskup.

Ten sebou do Polska přivezl také relikvii sv. Vojtěcha, který spolu s polským panovníkem Meškem I., uherským Štěpánem i s císařem Otou III. usiloval o vytvoření 'národních' církví v rámci rodiny křesťanských panovníků pod patronátem vrchní vlády římského císaře. Plodem jeho asketického života a mučednické smrti byla mj. právě realizace této politicko-náboženské koncepce v roce 1000 založením uherského arcibiskupství při katedrále sv. Vojtěcha v Ostřihomi a arcibiskupství sv. Vojtěcha v Hnězdně.

Velkým překvapením pro arcibiskupa Duku, podle jeho vlastních slov, byla tvůrčí forma liturgické slavnosti na Lednických polích 2011, která byla průřezem duchovních a kulturních i hudebních tradic od chorálu až k současné tvorbě. Velmi působivým byl zpěv modlitby 'Otče náš' na nápěv Nikolaje Rimského-Korsakova s refrénem, kdy po každé větě modlitbu Páně zpívalo více než 80 tisíc lidí.

Pražský arcibiskup se setkal také s Hannou Suchockou, velvyslankyní Polska při Svatém stolci, která byla v letech 1992 – 1993 předsedkyní polské vlády. Hovořili spolu o připravovaném polském předsednictví v Radě Evropské unie. Arcibiskup Dominik Duka bude při příležitosti zahájení polského předsednictví slavit v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha 1. července 2011 od 18.00 hodin mši svatou.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou