Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

První pravoslavný kostel na arabském poloostrově

Datum publikace9. 6. 2011, 16.30
TiskTisk

Pravoslavná církev 2. června 2011 dostavěla svůj první chrám na Arabském poloostrově, který je také výjimečný hned pěti velkými zlatými kříži umístěnými na střeše.

Šardža(AE): V den Nanebevstoupení Páně, 2. června 2011, byla stavba pravoslavného chrámu zasvěceného sv. Filipovi dokončena instalací pěti zlatých křížů na jeho kupole. Jedná se o první pravoslavný chrám postavený nejen ve Spojených arabských emirátech, ale v celé Arábii.

Zlaté kříže byly posvěceny rektorem ruské farnosti, Hegumenem Alexandrem Zarkeševem. Pět křížů a devět dekorativních hvězd je dílem architekta Juri Krista a do Šardžy byly dopraveny letecky. Kostel také jediným na Arabském poloostrově, který smí být osazený kříži, jejichž veřejné vystavování se setkává s nevolí tamějších úřadů.

Tento významný moment v životě pravoslavné komunity ve Spojených arabských emirátech mohl nastat díky zvláštnímu osobnímu nařízení vládce emirátů, šejka Sultána III. bin Mohammeda al-Qasimi. Stavba zahrnuje vlastní pětidómový chrám a přiléhající třípatrovou budovu ruského kulturního a vzdělávacího centra.

Základní kámen byl položen a posvěcen se souhlasem tehdejšího patriarchy Antiochie a celého Východu, Jeho Blaženosti metropolity Smolenska a Kaliningradu Kyrilem (nynějším patriarchou Moskvy a celé Rusi) 9. září 2007. Farnost sv. Filipa byla založena na základě dohody mezi primasy ruské a antiochijské církve a je v kanonické jurisdikci patriarchy antiochijského, která zahrnuje celou Arábii.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou