Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Putování za sv. Cyrilem a Metodějem do Lipůvky

Datum publikace1. 7. 2011, 14.11
TiskTisk

V úterý 5. července 2011 ve 14.00 hodin bude generální vikář brněnské diecéze Mons. Jiří Mikulášek slavit poutní bohoslužbu u Lipůvky.

Brno, Lipůvka: Generální vikář brněnské diecéze Mons. Jiří Mikuášek jezdívá na pouť ke sv. Klimentu u Lipůvky pravidelně. Katolickému týdeníku prozradil, proč má toto místo rád: 'Je mnoho míst na Moravě, kde se traduje, že jimi prošli, že tam kázali a křtili solunští bratři. U některých to může být pravda, jinde jsou pochybnosti, např. u kostela sv. Klimenta na Lipůvce by tomu odpovídalo zasvěcení, ale kostel je až ze 13.století. Tato cyrilometodějská místa však svědčí o hluboce zakotvené cyrilometodějské víře a jsou symbolem věrnosti. Když tam světil kříž rodák z farnosti otec biskup Karel Skoupý právě v roce výročí smrti sv. Cyrila, v době dočasného uvolnění, ukázalo se, že je to symbolické místo tradice, která neznamená, jak řekl papež Jan XXIII. uchovávat popel, ale udržovat oheň. Proto mám toto místo rád, proto se tam vždycky těším a navzájem se zde povzbuzujeme ve víře. V tomto dni velká pouť na Velehradě a v Mikulčicích, ale myslím si, že je potřeba pečovat i o tato regionální místa.'

Slavnost slovanských věrozvěstů, sv. Cyrila a Metoděje, bývá 5. července připomenuta na řadě dalších míst v naší vlasti. Jen v brněnské diecézi je jim zasvěceno  56 kostelů a kaplí.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou