Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ekumenické setkání na svátek sv. Cyrila a Metoděje

Datum publikace4. 7. 2011, 9.45
TiskTisk

V těchto dnech, od 3. do 5. července 2011, probíhá v Praze 24. mezidenominační ekumenická Křesťanská konference. Jejím hlavním mottem je 'Co je u Čechů nemožné, je u Boha možné' a hlavním řečníkem tradičně americký kazatel James W. Goll.

Praha: Jedno z nejvýznamnějších a největších ekumenických setkání v době letních státních svátků se koná již po čtyřiadvacáté. 3.–5. července 2011 se věřící z většiny křesťanských církví působících v České republice schází v Praze na Křesťanské konferenci (KK), kterou tradičně organizují Křesťanská misijní společnost (www.kmspraha.cz) a Česká evangelikální aliance (www.ea.cz). Konference mívá 500 až 800 účastníků (loni 700).

Motto konference „Co je u Čechů nemožné, je u Boha možné“ bude východiskem pro devět českých a jednoho slovenského řečníka. Na společných setkáních nebo na seminářích promluví i zakladatel KAM Dave Patty, Lubomír Ondráček, pastor KS Praha, největšího evangelikálního sboru v ČR, Pavol Zsolnai, pastor letničního společenství Bratislava City Church, autorka několika úspěšných knih a jedna z vedoucích katolické charismatické obnovy Kateřina Lachmanová, manželka podnikatele Brigita Vimrová a další.

Hlavním řečníkem konference je již tradičně Američan James W. Goll, biblický učitel, který se zaměřuje zvláště na téma modlitby. Napsal několik knih (některé vyšly i česky) a s pořadateli spolupracuje už 21 let. V poslední době prošel obtížnými životními situacemi (smrt manželky, boj s rakovinou) a z této perspektivy bude mluvit také o osobních zápasech věřícího.

Tradice pravidelných Křesťanských konferencí začala už na konci totalitního období. Druhá Křesťanská konference se dokonce pár měsíců před pádem komunismu konala v pražském Paláci kultury, v místě konání komunistických sjezdů. V tomto ústředí komunistické moci tehdy švédský evangelista Rune Brandström vedl tisícovku účastníků k tomu, aby v sále poklekli před Ježíšem Kristem jako před Pánem Československa.

Od té doby se mnoho změnilo. Formát konference si ale některé rysy zachoval dodnes. Je to mezidenominační akce, kde se scházejí křesťané snad ze všech u nás působících církví. Má hlavního řečníka ze zahraničí a plejádu domácích řečníků z mnoha různých církví. Setkání rámuje soudobá křesťanská hudba postupně v podání tří hudebních skupin. Během konference probíhá v místě jejího konání neoficiální veletrh křesťanských nakladatelství a organizací.

Akci pořádají Křesťanská misijní společnost a Česká evangelikální aliance. Tradičně bude souběžně s KK probíhat i Dětská konference strukturovaná do dvou věkových oddělení. „Podobně jako v uplynulých letech je Dětská konference vyprodaná,“ sdělila hlavní organizátorka akce, tajemnice KMS Hana Kratochvílová. Na Křesťanskou konferenci, která začíná v neděli v 9 hodin dopoledne v sále SOŠ Spojovací (konečná tramvaje 1, 9 a 16) budou podle ní v době zahájení vstupenky ještě k dispozici. „Zájem o konferenci v posledních letech narůstá,“ uvedla Kratochvílová.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou