Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Třebíči připravují konference o benediktinech

Datum publikace25. 8. 2011, 10.06
TiskTisk

Ve dnech 15. až 16. září 2011 se v rámci benediktinského roku uskuteční v Třebíči mezinárodní vědecká konference zaměřena na mnišský benediktinský řád a jeho propojení s Třebíčí. Brněnský biskup Vojtěch Cikrle bude v místní bazilice sv. Prokopa slavit v rámci konference ve čtvrtek 15. září v 17.30 hodin pontifikální bohoslužbu.

Třebíč: Konference bude zaměřena na život benediktinských mnichů, na architekturu, spiritualitu a jejich propojení s Třebíčí. K této příležitosti také vyjde kniha, jejímž spoluautorem je světově známý benediktinský mnich a autor desítek publikací Anselm Grün.

„Ke klenotům evropského stavitelství neodmyslitelně patří románsko-gotická bazilika sv. Prokopa v Třebíči, která je zapsána na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Díky své poloze a štědrosti zakladatelů, kterými byli moravští Přemyslovci, se stal benediktinský konvent založený na tomto místě roku 1101 významným střediskem duchovního života a vzdělanosti. Naším cílem je v Třebíči uspořádat významnou konferenci k devítistému desátému výročí založení benediktinského kláštera a přizvat na ni zahraniční odborníky,“ vysvětluje rektor Západomoravské vysoké školy v Třebíči Pavel Doležal.

Mezinárodní vědecká konference do Třebíče přiláká vedle odborníků a vysokoškolských studentů také zájemce o benediktinskou architekturu a hudbu. Součástí konference bude totiž doprovodný program. „Připravujeme prohlídku baziliky sv. Prokopa s odborným výkladem a také vystoupení Svatomichalské gregoriánské scholy z Brna,“ prozrazuje plány garant konference Marek Matějek.

Dějiny Třebíče jsou propojeny s benediktiny. Třebíčský znak zobrazuje tři mnišské kapuce, které symbolizují právě benediktinský klášter. „Mnohá města mají svá přízviska, a tak je možné, že po této konferenci a celém roku, který je tematicky zamřen na benediktiny, si naše město získá přívlastek benediktinská Třebíč,“ uvažuje Marek Matějek.

Zájemci o účast se mohou přihlásit do konce srpna, více informací je k dispozici na internetových stránkách konference.zmvs.cz nebo Marek Matějek, garant konference, e-mail:mmatejek@zmvs.cz, tel.: 606 03 39 34

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou