Lupa
Obsah Obsah
Portál

Benedikt XVI. sloužil mši na olympijském stadionu v Berlíně

Datum publikace22. 9. 2011, 23.20
TiskTisk

Papež Benedikt XVI. dorazil krátce po 18.00 hodině na berlínský olympijský stadion, aby zde předsedal slavnostní bohoslužbě, které se účastnil i německý prezident Christian Wulff,  kancléřka Angela Merkelová a další představitelé německého veřejného života.

Berlín: Benedikta XVI. po příjezdu na olympijský stadion oficiálně přivítal berlínský arcibiskup Mons. Rainer Maria Woelki a poté jej pozdravil primátor města Berlína. Mše svaté se účastnilo přibližně osmdesát tisíc věřících z berlínské arcidiecéze, ale i ostatních diecézí především z bývalého východního Německa.

Papež v úvodu své homilie vyjádřil velkou radost nad tím, kolik poutníku se shromáždilo na tomto stadionu, na kterém před patnácti lety jeho předchůdce Jan Pavel II. blahořečil mučedníky z období nacismu, Bernharda Lichtenberga a Karla Leisnera, a byl prvním papežem v historii, jenž navštívil hlavní město Německa. Benedikt XVI. se ve své homilii věnoval úryvku z Janova evangelia, který zazněl v průběhu mše „Já jsem vinný kmen a vy jste ratolesti“ (Jn 15,5) a díky tomuto podobenství zdůraznil sounáležitost každého člověka s Kristem a celou církví. Poukázal rovněž na hlavní poslání církve, kterým je být univerzální svátostí spásy, pomáhat hříšníkům a otevírat jim cestu k obrácení, uzdravení a životu. „Mnoho lidí vidí pouze vnější podobu církve. Církev se jeví jen jako jedna z mnoha organizací demokratické společnosti, jejíž kritéria a zákony jsou používány k  hodnocení tak komplexní entity jako je církev. Pokud se k tomu přidá i politováníhodná zkušenost, že v církvi jsou jak dobré tak i špatné ryby, pšenice i plevel, a pokud se tyto negativní aspekty vezmou v potaz, velké a hluboké tajemství církve již není vidět,“ dodal mimo jiné papež ve svém kázání.

Papež se pak vydal na apoštolskou nunciaturu v Berlíně a zítra jej čeká druhý den návštěvy SRN, konkrténě  v Erfurtu.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou