Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Přípravy na Cyrilometodějské jubileum pokračují

Datum publikace17. 11. 2011, 11.20
TiskTisk

Včera odpoledne (16. 11. 2011) zasedli na pražském arcibiskupství již podruhé členové cyrilometodějské komise, která se zabývá přípravou na Cyrilometodějské jubileum v roce 2013.

Praha: Setkání se zúčastnili arcibiskup pražský Dominik Duka, předseda ČBK, arcibiskup olomoucký Jan Graubner, předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová, místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková, zástupci Kanceláře prezidenta republiky, ale i host ze Slovenska, nitranský biskup Viliam Judák, místopředseda Konference biskupů Slovenska. Přítomni byli rovněž zástupci všech institucí, které se na přípravě 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu zabývají.

Arcibiskup Graubner představil základní teze, jež by měly být v rámci těchto oslav dosaženy, a poděkoval členům pracovních skupin, kteří během minulých měsíců připravili podklady ke konkrétním aktivitám. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová sdělila přítomným, že Poslanecká sněmovna PČR je připravena všechny plány podpořit a spolupracovat v co nejširší míře. V Senátu PČR se podle jeho místopředsedkyně Aleny Gajdůškové vytvořila pracovní skupina, která společně s Akademií věd ČR připravuje k Cyrilometodějskému jubileu podpůrné přednášky.

Zástupce Konference biskupů Slovenska, nitranský biskup Viliam Judák, informoval o aktivitách, které k tomuto společnému významnému jubileu připravuje slovenská strana. Dodal, že KBS je velmi nakloněná a otevřená ke spolupráci s českými partery a samozřejmě, že její zástupci plánují účastnit se oslav na Velehradě v létě 2013.

Mezi hlavní události, které se v rámci oslav Cyrilometodějského jubilea připravují, patří dvě mezinárodní konference a dvě výstavy. První konference se podle Jaroslava Šebka z Historického ústavu Akademie věd uskuteční na začátku jara 2013 a měla by se věnovat státně-politickému významu Cyrila a Metoděje v 9. až 18. století. Druhá konference, která proběhne později (rozhraní května – června 2013), bude zaměřena na význam věrozvěstů pro 19., 20. a 21. století. Ministerstvo kultury chystá dva celostátní výstavní projekty, které budou realizovány společně s Moravským zemským muzeem a Muzeem umění Olomouc. Podle Anny Matouškové, náměstkyně ministra kultury, se rovněž na regionálních úrovních připravuje řada dalších projektů a aktivit. I ministerstvo školství se ve spolupráci s prof. Petrem Piťhou zapojilo do příprav na toto jubileum a připravuje soutěž pro děti a vzdělávací program pro učitele. Zlínský kraj má v plánu společně se zastupitelským úřadem u Svatého stolce organizaci koncertu k zahájení Cyrilometodějského roku.

Přáním všech je, aby se oslav na Velehradě zúčastnil i papež Benedikt XVI. Ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Jindřich Forejt, potvrdil, že zvací dopis ze strany prezidenta republiky byl již papeži odeslán, čímž byly splněny všechny oficiální náležitosti nezbytné k pozvání Svatého otce na Velehrad v roce 2013.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou