Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež podepsal post-synodální apoštolskou exhortaci

Datum publikace19. 11. 2011, 15.26
TiskTisk

Podepsáním post-synodální apoštolské exhortace v bazilice Neposkvrněného početí ve městě Ouidah vyvrcholil sobotní program návštěvy Svatého otce Benedikta XVI. v africkém Beninu.

Benin: „Afriko, země nových Letnic, důvěřuj Bohu! Afriko, dobrá zprávo pro církev, staň se jí pro celý svět!,“ prohlásil při příležitosti podpisu post-synodální apoštolské exhortace Svatý otec, jenž ve své promluvě zdůraznil význam církve jako rodiny Boží. „Církev je totiž povolána stále více objevovat sebe samu jako rodinu. Pro křesťany je to společenství věřících, které chválí Trojjediného Boha, slaví velká tajemství naší víry a s láskou oživuje vztahy mezi lidmi, skupinami a národy, přičemž překonává etnické, kulturní a náboženské odlišnosti,“ uvedl papež, podle něhož je církev v Africe povolána k tomu, aby potírala všechny formy otroctví.

Ještě předtím, než podepsal post-synodální apoštolskou exhortaci, jež je výsledkem Synodu pro Afriku konaného před dvěma lety ve Vatikánu, navštívil Benedikt XVI. hrob kardinála Bernardina Gantina a bezprostředně poté se v Ouidahu setkal s kněžími, seminaristy a zástupci řeholních společenství a laiků. „Nechte se utvářet Kristem, nikdy nenahrazujte krásu své kněžské existence prchavými a nezdravými věcmi, které se soudobá mentalita pokouší vnucovat všem kulturám,“ prohlásil směrem k přítomným kněžím papež a seminaristům vzkázal: „Vás, drazí seminaristé, vybízím, abyste vstoupili do Kristovy školy a osvojili si ctnosti, které vám budou pomáhat žít služebné kněžství jako stav vašeho posvěcení. Bez logiky svatosti je kněžství pouhou sociální funkcí. Kvalita vašeho budoucího života závisí na kvalitě vašeho osobního vztahu k Bohu v Ježíši Kristu.“

Sobotní program návštěvy Beninu zahájil Svatý otec soukromou bohoslužbou v kapli nunciatury v Cotonou, po níž se v prezidentském paláci setkal s vládními činiteli a představiteli politického i náboženského života. Ještě před svým přesunem do Ouidahu navštívil také prezidenta Beninské republiky. Zpět do Coutonou se vrátil v odpoledních hodinách, aby se tu zúčastnil dalších bodů programu. V 17.00 hodin ho zde čeká ještě návštěva Misionářek lásky ve farnosti sv. Rity, kde se setká s dětmi. Večer v 18:45 má pak na programu setkání a poté i večeři s beninskými biskupy na apoštolské nunciatuře.

 

Promluvy Svatého otce jsou k dispozici v příloze.

 

Promluvy přeložil P. Milan Glaser, česká sekce Vatikánského rozhlasu

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou