Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Beseda nad novou knihou arcibiskupa Duky

Datum publikace7. 12. 2011, 14.55
TiskTisk

Ve středu 14. prosince 2011 proběhne v knihkupectví Neoluxor na Václavském náměstí od 17.00 hodin autogramiáda knihy rozhovorů Dominika Duky OP 'Tradice, která je výzvou'. Kromě pražského arcibiskupa se besedy zúčastní také Tomasz Dostatni OP a Jaroslav Šubrt.

Praha: Nová kniha „Tradice, která je výzvou“ je knižní rozhovor, který s pražským arcibiskupem vedli Tomasz Dostatni a Jaroslav Šubrt. Na rozdíl od životopisů se tento rozhovor týká především arcibiskupových názorů na českou společnost, církev, stát, víru, stav dialogu státu a církve. Spojovacím prvkem všech témat textu je tradice a její smysl v moderních dějinách. Tradice je v knize pojednána z mnoha úhlů. Tím podstatným je její kontinuita, která byla násilně přerušena. Dokázali jsme po roce 1989 navázat na předchozí křesťanské dědictví? Arcibiskup Duka byl přímým účastníkem tohoto procesu, a jeho výpověď je tedy vysoce aktuální a konkrétní.

V jednotlivých kapitolách ukazuje Dominik Duka hlubokou znalost historie. Díky tomu získal rozhovor široký záběr tematický i časový, zahrnuje celé 20. století. Popisuje historické události a jejich vliv na církev, stát a jejich vzájemný vztah, věnuje se dějinám dominikánského řádu a jeho obnově po roce 1989. Dokáže porovnat vývoj v Československu s ostatními středoevropskými zeměmi. Od 50. let už připojuje i osobní reflexe a vzpomínky. Životopisné prvky pak zesilují v poslední třetině knihy, která se věnuje polistopadovému vývoji, rozdělení Československa a působení v úřadu biskupa a arcibiskupa. Závěr pak patří výhledu do budoucnosti a dalším úkolům české církve: „Velmi důležité je porozumět současnému člověku. Člověku hledajícímu, který se snaží najít odpověď na otázku po smyslu života… Člověk hledá své kořeny a pro občany naší země bude důležité, aby znovu objevili křesťanskou minulost, která kráčela ruku v ruce s našimi politickými dějinami, aby znovu nalezli úctu k českým patronům, kteří nebyli pouze provinčními českými světci, ale stali se velkými šiřiteli křesťanství i v okolních zemích.“ 

Rozhovor vznikal v létě 2011 v dominikánském klášteře v Jablonném v Podještědí. Spoluautoři popisují práci s arcibiskupem Dukou: „Měli jsme možnost poznat, jak interviewovaný uvažuje a také jak hodnotí spletitou historii přítomnosti křesťanství v Čechách. A právě tohle se nám zdálo ze všeho nejdůležitější. – Aby pražský arcibiskup naznačil, jak o těchto věcech přemýšlí, aby do svého světa přizval i ostatní a seznámil je se svými názory, argumenty a pohnutkami.“ Čtenáři tak dostávají unikátní možnost poznat myšlenkový svět současné hlavy české katolické církve. Knihu doprovází 24stránková obrazová příloha zachycující nejdůležitější okamžiky ze života arcibiskupa Duky. Více na www.neoluxor.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou