Lupa
Obsah Obsah
Portál

Ekumenická slavnost v Týdnu modliteb za jednotu křesťanů

Datum publikace17. 1. 2012, 12.00
TiskTisk

V pondělí 23. ledna 2012 bude od 18.00 hodin pražský arcibiskup Dominik Duka OP spolu s ostatními českými a moravskými biskupy a zástupci dalších křesťanských církví v rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů sloužit ekumenickou bohoslužbu v kostele sv. Vojtěcha v Praze 6 - Dejvicích.

Praha: Ekumenickou bohoslužebnou slavnost pořádají společně Ekumenická rada církví v ČR a Česká biskupská konference v rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů. Ten se koná od 18. do 25. ledna 2012. Letošní téma je „Všichni budeme proměněni skrze vítězství našeho Pána Ježíše Krista.“ (1 K 15,51-58). Program Týdne modliteb za jednotu křesťanů pravidelně připravuje pracovní skupina z některé země. Pro rok 2012 jej vypracovala skupina složená ze zástupců římskokatolické, ortodoxní, stejně jako starokatolické a protestantských církví z Polska.

Počátky Týdne modliteb za jednotu křesťanů spadají až do roku 1740, kdy se ve Skotsku objevují stoupenci letničního hnutí napojení na Severní Ameriku. Jejich obnovné snahy zahrnovaly modlitby za všechny církve a spolu se všemi církvemi. V roce 1867 zdůrazňuje První Lambethská konference biskupů anglikánské církve v preambuli svého prohlášení význam modlitby za jednotu a papež Lev XIII. roku 1894 podporuje zavedení Oktávu modliteb za jednotu.

V 'Dekretu o ekumenismu' vydaném během Druhého vatikánského koncilu (roku 1964) se zdůrazňuje, že modlitba je duší ekumenického hnutí, a vyslovuje se pro slavení Týdne modliteb. V roce 1965 začínají Komise pro víru a řád Světové rady církví a Sekretariát pro podporu jednoty křesťanů (od roku 1989 Papežská rada pro jednotu křesťanů) s oficiální přípravou textu pro Týden modliteb. Od roku 1968 se 'Modlitba za křesťanskou jednotu' slaví na základě textů připravených v této spolupráci.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou