Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V příštím týdnu navštíví arcibiskup Graubner Indonésii

Datum publikace12. 4. 2012, 17.10
TiskTisk

Arcibiskup Jan Graubner, delegát ČBK pro charitní činnost, a ředitel Charity ČR Oldřich Haičman odjíždějí v neděli 15. dubna na týdenní návštěvu Indonésie, kde od katastrofy způsobené vlnou tsunami v roce 2004 pracuje skupina humanitární pomoci Charity ČR na několika velkých projektech. Ty jsou dotovány z řady zemí, které nemají v oblasti své pracovníky a poskytují svou pomoc prostřednictvím české charity. Cesta má za cíl zkontrolovat práci našich pracovníků a efektivnost poskytované pomoci.

Olomouc: Charita ČR v současné době pracuje v Indonésii na čtyřech projektech. První z nich, s rozpočtem přes půl milionu eur, je financován především z prostředků italské a španělské charity. Zaměřuje se na budování farmářských družstev a podporu existujících farmářských skupin v provincii Aceh, aby fungovaly jako životaschopný komerční subjekt. Součástí projektu jsou poradenské služby a školení, jež farmářům umožňují, aby sami dokázali snižovat rizika katastrof.

Druhý z projektů se týká oblasti poloslané vodní kultury a zaměřuje se na rozvoj možných „tambaků“, malých rybníčků, vodních rezervoárů zasažených vlnou tsunami v roce 2004. Projekt pomáhá obnovit tambaky v oblasti Aceh na Jávě. Je určen pro farmáře v jedenácti vesnicích a umožní jim přejít na udržitelný způsob obživy, zajistit dostatek jídla či zaměstnání a zvýšit finanční příjem. Jeho rozpočet je 126 tisíc eur a prostředky poskytuje především německá charita.

Třetího projektu se účastní 150 ekonomicky a sociálně znevýhodněných farmářů ve čtyřech vesnicích oblasti Pesisir Selatan. Aby mohli dosáhnout vyšších příjmů z pěstování rýže, seznamují se s udržitelnými metodami v oblasti vodního zemědělství (výše zmíněné tambaky), s metodou intenzifikace rýže a udržování domácích zahrad. Projekt s rozpočtem 110 tisíc eur financují především charity z Německa a Austrálie.

Posledním projektem, jehož rozpočet dosahuje téměř 3,5 milionu eur z prostředků fondu pro rozvoj provincie Aceh, je posilování soukromého sektoru v Acehu. Jeho hlavním cílem je snížit chudobu v oblasti Aceh tím, že umožní farmářům pěstovat a následně dodávat kvalitní olej z místního polokeře pačuli. Farmáři jsou školeni, aby pěstovali kvalitnější pačuli a následně díky dodané technologii byli schopni vyrábět vysoce kvalitní olej. Poté ho budou moci prodávat přímým odběratelům.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou