Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Benedikt XVI. slaví 85. narozeniny

Datum publikace13. 4. 2012, 13.41
TiskTisk

Světová církev připravuje u příležitosti kulatých narozenin, které Svatý otec oslaví 16. dubna 2012, bohoslužby a další slavnosti. Joseph Alois Ratzinger se narodil v bavorském Marktlu, a tak v den oslavy papeže navštíví 150 členná delegace v čele s bavorským ministerským předsedou Horstem Seehoferem. Do Vatikánu jej doprovodí i diecézní biskupové Bavorska a arcibiskup Robert Zollitsch. Společně budou v devět hodin sloužit mši svatou v kapli sv. Pavla v Apoštolském paláci a následovat budou jednotlivé audience.

Vatikán: Na koncert k narozeninám do Vatikánu přicestuje jedno z nejslavnějších světových hudebních těles, lipský  symfonický orchestr (Gewandhausorchester) v doprovodu saského ministerského předsedy a starosty Lipska. Ale i na mnoha místech Bavorska, která jsou spjata se životem Josepha Aloise Ratzingera, se v den narozenin chystají oslavy, které budou mít rozmanitou podobu: od piva zdarma pod řezenským chrámem, přes různé výstavy až po teologické sympózium. Stočlenná skupina v čele s P. Josefem Kaiserem si například připomene, jak to před 85 lety bylo. Začne se ranními chválami ve 4.15 hodin, kdy se oslavenec narodil. Světelný průvod pak přejde do míst, kde byl jen pár hodin po porodu hoch pokřtěn na Josepha Aloise. K poctě Benedikta XVI. je vydána zvláštní edice známek a v samotném Marktlu se na 500 dětí chystá vypustit svá blahopřání na barevných balóncích s nadějí, že zdolají Alpy.  

Příležitostí ke slavení je více – narozeniny budou den po svátku Božího milosrdenství, který ustanovil Jan Pavel II. Před rokem Benedikt XVI. právě v tuto neděli polského papeže blahořečil.  Právě blahoslavení Jana Pavla II. bylo největší liturgickou slavností, kterou Benedikt XVI. vedl. Jen o pár dní později, 19. dubna, se vzpomene 7. výročí volby Josepha Ratzingera papežem.  K této příležitosti slaví pontifikální mši kardinál Christoph Schönborn v 19 hodin ve vídeňské katedrále sv. Štěpána. „Je jedním z největších žijících teologů katolické církve. Umí teologii formulovat tak, aby byla srozumitelná mnohým. Benedikt XVI. je okouzlen krásou víry, rozeznává znamení doby a vykládá je ve světle evangelia,“ řekl arcibiskup Zollitsch.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou