Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Skauti budou putovat ke svému patronovi a uctí i bratry padl

Datum publikace19. 4. 2012, 14.03
TiskTisk

V roce připomínky 100 let českého skautingu se členové této největší organizace pro děti a mládež v ČR sejdou nejen při různých akcích typu výstavy, ale již zanedlouho si také připomenou duchovní kořeny tohoto hnutí při poutích ke svému patronovi, svatému Jiří.

Pardubice/Polský Těšín/Olomouc/Dolní Kounice/Ivančena: Tohoto světce si připomeneme v úterý 24. 4. 2012; skauti  z různých koutů republiky se na poutní i pietní místa vydají již tento pátek 20. a sobotu 21. 4. 2012.

Štafetu zahájí páteční podvečerní mše v pardubickém kostele sv. Bartoloměje (18.00) a v Polském Těšíně, kde se uskuteční pietní akt za skauty, kteří se zapojili do protinacistického odboje a byli zde v den svátku sv. Jiří 24. 4. 1945 popraveni (16.00).

V sobotu se sejdou skauti z Olomoucka a brněnské diecéze na Svatém Kopečku u Olomouce, resp. v Dolních Kounicích. Čeká je nejen duchovní program při mších svatých, ale i putování, poznávání nových míst a různé hry.

Skauti doslova z celé republiky potom ve stejný den zamíří k pietnímu místu  Ivančena na Lysé Hoře, aby zde jednak uctili památku výše zmíněných bratrů, kteří byli za odbojovou činnost popraveni nacisty na sklonku 2. světové války a oslavili svátek svého patrona. Symbolem nezdolnosti vlasteneckých ideálů se zde stala kamenná mohyla, kterou skauti desetiletí budují. Také letos organizátoři vyzývají účastníky výstupu, aby si s sebou do batohu přibalili kámen, který na mohylu vloží. Skauty na jejich pouti doprovodí ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz, který bude na Ivančeně v 11.00 hodin sloužit mši svatou.

Program pouti na Svatém Kopečku naleznete ZDE, podrobnosti k setkání v Dolních Kounicích si přečtěte ZDE. Chcete-li se dozvědět více o Ivančeně, klikněte prosím ZDE.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou