Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Benedikt XVI. dostal od ministra Hegera noty

Datum publikace3. 5. 2012, 12.38
TiskTisk

Při pracovní návštěvě ve Vatikánu 2. – 3. května 2012 se ministr zdravotnictví Leoš Heger setkal s Benediktem XVI. a jednal s ním o působení katolické církve ve zdravotnictví a sociálních službách. Papež obdržel od ministra darem českou klavírní hudbu a noty od Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany a Leoše Janáčka.

Vatikán: Tématem rozhovorů návštěvy, při níž ministra zdravotnictví provázel Mons. František Radkovský, byla česko-vatikánská smlouva, která by měla dořešit rovněž sociální a zdravotní témata. Jako pozornost si ministr Heger připravil pro Benedikta XVI. noty na českou hudbu. „Chtěl jsem dát Svatému otci osobní dárek, který by jej skutečně potěšil a zároveň by představoval něco ryze českého. Jelikož vím, že rád hraje na klavír, byly noty logickou volbou. Vybrali jsme proto nejlepší díla českých skladatelů pro klavír a věříme, že ve Vatikánu bude znít česká hudba,“ komentoval svůj dárek ministr. Benedikt XVI. je vynikajícím pianistou. Poté, co byl zvolen papežem, si nechal nastěhovat do Vatikánu dva klavíry, přičemž jeden z nich má i ve svých soukromých prostorách. Od Hegera dostal například noty kompletních Slovanských tanců od Antonína Dvořáka, výběr z díla Bedřicha Smetany nebo cyklus Leoše Janáčka V mlhách.
Hlavními tématy jednání s představiteli Svatého stolce – českou delegaci přijal mj. předseda Papežské rady pro pastoraci zdravotníků Mons. Zygmunt Zimowski - byly rovněž  paliativní a hospicová péče a etické otázky reformy českého zdravotnictví. Konkrétně nový zákon o zdravotních službách, který zavádí tzv. institut living will. Tento koncept dříve projevených přání umožňuje i českým pacientům sepsat svou vůli ohledně případné budoucí léčby, pokud by se např. ocitli ve stavu těžkého bezvědomí a nemohli by rozhodnout o svém osudu.
Leoš Heger již loni oznámil, že jeho resort převezme záštitu nad duchovní službou v nemocnicích a společně s církví připraví právní normu pro práci kaplanů ve zdravotnických zařízeních. Ministerstvo chce  kaplanům dát  patřičné postavení mezi ostatními pracovníky ve zdravotnictví. První příležitostí k tomu bude zákon o nelékařských pracovnících, práce na něm začnou ještě letos. Působení nemocničních kaplanů se dosud řídí dohodou mezi Českou biskupskou konferencí a Ekumenickou radou církví z roku 2006. Mezi prvními, kdo začal poskytovat pastorační péči od roku 1997, byla pražská Všeobecná fakultní nemocnice na svém onkologickém oddělení. Na pořadu jednání byla také otázka majetkového vyrovnání katolické církve se státem.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou