Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Studenti Caritas vložili do Sochy příběhů nové kameny

Datum publikace8. 6. 2012, 16.22
TiskTisk

Studenti Sociální a humanitární práce dnes vložili 16 kamenů do Sochy příběhů na nádvoří Caritas – Vyšší odborné školy sociální Olomouc. Slavnostního aktu se zúčastnil prezident Arcidiecézní charity Olomouc P. Bohumír Vitásek, za Radu města Olomouce Karel Šimša a prorektor Univerzity Palackého prof. Lubomír Dvořák. Kateřina Lachmanová z Karmelitánského nakladatelství představila novou knihu „Osudy těžké jako kameny“.

Olomouc: „Můj kámen symbolizuje příběh Mexičanky Perly, které se sny zdají být příliš velké i přesto, že žije v USA, kam emigrovala s rodinou.“ „Tento kámen zastupuje dva lidi – Alexeje a Alexandra z Ukrajiny, kteří bojují se závislostí.“ „Tento kámen vkládám za Sunandu z Indie, která byla svědkem toho, jak její otčím ubil maminku k smrti.“ Studenti se postupně vystřídali při Soše s příběhy lidí, které potkali na svých zahraničních praxích na Maltě, v Indii, Arménii, Gruzii, Španělsku, Rumunsku, na Ukrajině, v Srbsku, Makedonii, USA i na Slovensku.

Studenti vložili kameny do Sochy příběhů již po desáté za proslovů ředitele školy Martina Bednáře, garantky vzdělávacího programu Sociální a humanitární práce Květy Princové a dlouholetého spolupracovníka školy Ivo Mludka, jenž se podílí na tvorbě příběhů studentů. Kromě již zmíněných hostů se události účastnil také náměstek primátora statutárního města Olomouc Ladislav Švenajs, ředitel olomoucké pobočky Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR Vladimír Kurtiš a proděkan Cyrilometodějské teologické fakulty Pavel Černuška.

Po slavnostních slovech zástupců Caritas-VOŠs, Univerzity Palackého a města Olomouce zazněla i řeč Kateřiny Lachmanové, která inspirovala ostatní k tomu, aby šířili informace o nové knize Osudy těžké jako kameny. Kniha vyšla v Karmelitánském nakladatelství minulý týden a již se distribuuje do knihkupectví. Čtenář v ní nalezne nejsilnější příběhy o osudech lidí, které jsou uloženy v Soše příběhů. „I když ne všechny příběhy mají vysokou literární hodnotu, jejich síla je v tom, že jsou autentické, ze života, na rozdíl od vymyšlených povídek,“ řekla Lachmanová. „Když si člověk čte příběhy lidí s těžkými životními osudy, dá mu to nový náhled na vlastní problémy. Začne se ptát: Proč dělám takovou vědu z každodenních starostí?“ vybídla k přečtení knihy Lachmanová.

                        Magdaléna Vaculčiaková, oddělení komunikace CARITAS-VOŠs

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou