Lupa
Obsah Obsah
Portál

V Dublinu probíhá jubilejní Mezinárodní eucharistický kongres

Datum publikace12. 6. 2012, 14.43
TiskTisk

Více než 12 tisíc poutníků ze 123 zemí světa dorazilo na 50. mezinárodní eucharistický kongres do Dublinu. Do 17. června se v hlavním městě Irska schází kardinálové, biskupové, kněží, řeholníci a laici na jubilejním kongresu, který se nese v duchu motta: „Eucharistie: společenství s Kristem a mezi sebou navzájem.“

Dublin: Na závěrečnou nedělní bohoslužbu by mělo na stadion do parku Croke dorazit na 80 tisíc návštěvníků a svou účast ohlásili i významní hosté, mj. i irský prezident Michael Higgins. Mši svatou bude sloužit prefekt Kongregace pro biskupy kardinál Marc Quellet.  Benedikt XVI. se s účastníky Mezinárodního eucharistického kongresu v Dublinu spojí prostřednictvím televize a pronese závěrečné poselství, jak oznámilo tiskové středisko Svatého stolce.  V rámci kongresu nyní probíhá na 130 různých kurzů, přednášek, diskusí a slavností. Pod názvem: „Go! Be Church“ se konají speciální programy,  workshopy, katecheze a koncerty pro mladé od 17 do 25 let.
Vedle Světových dnů mládeže jsou Eucharistické kongresy největšími programy katolické církve. Jejich cílem je oživit ve vědomí věřících význam eucharistie a rozšířit a prohloubit její úctu po celém světě. Papež Benedikt XVI.  neustále zdůrazňuje, že mezi eucharistickou zbožností a charitativními skutky existuje neoddělitelná souvislost. 

Na posledním setkání tohoto druhu v roce 2008 v kanadském Quebecku se sešlo na 200 tisíc lidí. Ve centru pozornosti podobných setkání je svátost Eucharistie a úcta k eucharistickým darům Těla a Krve Páně.  Za duchovního otce kongresu je považován Francouz, světec  P. Peter Julián Eymard  (1811 – 1868), první takový kongres zorganizovala v roce 1881 Francouzka Emilie Tamisier v Lille.   

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou