Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Památník Jad Vašem změnil panel znevažující Pia XII.

Datum publikace4. 7. 2012, 14.02
TiskTisk

Ředitelství muzea Jad Vašem se rozhodlo změnit text na panelu, kde byl kritizován papež Pius XII. za svou údajnou nečinnost v době Druhé světové války. Nový panel zmiňuje vysoký počet humanitárních aktivit, které sám papež na záchranu židů inicioval a hovoří i o jeho Vánočním poselství roku 1942, kde pojmenoval hrůzy doby. 

Jeruzalém:  Text, který napadal papeže a katolickou církev za to, že údajně neprotestovala proti nacismu kvůli vyhlazování Židů za druhé světové války, způsobil diplomatický incident v roce 2007. P. Peter Gumpel SI, postulátor beatifikační kauzy Pia XII. sdělil, že „dokonce jeden z nejvýznamnějších historiků Šoá, Sir Martin Gilbert, jenž je sám židovského původu, tehdy požádal o odstranění nápisu, který znevažoval papeže“. Těsně po incidentu pak ředitel muzea Avner Shalev slíbil, že nápis bude odstraněn. Dotyčný text hlásal, že Pius XII. neodsoudil rasismus a antisemitismus, neprotestoval proti tomu, jak nacisté nakládali se Židy a nezasáhnul, když došlo k protižidovské razii v Římě.

V novém textu umístěném na jednom z panelů muzea v Jad Vašem nyní podle pravdy stojí, že už v roce 1942 během Vánočního poselství papež hovořil o „stovkách tisíc lidí, kteří byli bez jakéhokoli provinění, pouze z důvodů své národní či etnické příslušnosti popraveni anebo určeni k postupnému zániku.“ Nový text zdůrazňuje vysoký počet humanitárních aktivit, které sám papež Pius XII. inicioval na záchranu Židů. Nynější Kustod Svaté země, P. Pierbattista Pizzaballa komentoval krok ředitelství muzea Jad Vašem slovy: „Je to dobrá zpráva, třebaže se Pius XII. kvůli tomu nestane náhle svatým, ale situace se tím určitě zlepšila. Nyní je tento papež prezentován jako někdo, jehož dílo je předmětem velké diskuse.“  Zprávu přinesl izraelský deník Haarec.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou